Kahdeksan syytä hiustenlähtöön – kielii kehon muutoksista

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Etenkin pitkähiuksiset naiset huomaavat helposti, kuinka heidän suortuviaan löytyy kaikkialta. Hiustenlähtö on normaalia, ja ihmiseltä tulisi irrota päivittäin noin sata hiusta tavallisen kasvuprosessin yhteydessä. Mikäli hiuksia kuitenkin irtoaa tukoittain, kannattaa hakeutua hiusten lähtemiseen erikoistuneen ihotautilääkärin vastaanotolle.

Harvard Medical Shoolissa ohjaajana työskentelevä ihotautilääkäri Maryanne Senna kertoo Refinery29-sivustolla, että runsas hiustenlähtö kielii yleensä aina kehon muutoksista, kuten uudesta lääkityksestä tai stressistä. Normaalisti ihmisen hiuksista noin kymmenen prosenttia on lepotilassa samaan aikaan kuin 90 prosenttia hiuksista jatkaa kasvua.

Lapsen synnyttäminen saattaa aiheuttaa hiusten lähtemistä. Hiuksia irtoilee noin 3-4 kuukautta vauvan syntymän jälkeen, kunnes kehon hormonitasot ovat normalisoituneet. Hiukset palaavat ennalleen lapsen ollessa noin vuoden ikäinen.

Ehkäisypillereiden tai -tapojen vaihtaminen saattaa aiheuttaa hiustenlähtöä. Myös vahingolliset kampaustavat saavat kutrit putoilemaan. Hiuksia lähtee etenkin kireitä poninhäntiä käyttäessä. Hiuslisäkkeet, peruukit, vaalennusaineet, permanentit, liian kuumat suoritusraudat tai föönit ja muut vahvat muokkaustyylit vaikuttavat hiusten paksuuteen.

Ruokavaliolla on olennaisesti vaikutusta ihmisen hyvinvointiin. Äkillinen painonpudotus tai dieetti saattaa aiheuttaa hiustenlähtöä. On sanomattakin selvää, että tunnepuolen myrskyt ja stressi vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin hiuksia myöten. Stressihormonit vaikuttavat hiuspohjan muutoksiin.

Kilpirauhasen ja sen toiminnan muutokset aiheuttavat usein hiustenlähtöä. Harmillista on, että myös kilpirauhasen sairausten hoitoon tarkoitetut lääkkeet aiheuttavat usein hiustenlähtöä. Yksi perinteisimmistä hiusten harventumisen syistä on perinnöllinen kaljuuntuminen.