Päivittäinen pössyttely vaurioittaa teinien aivoja pysyvästi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Liiallisella päihteiden käytöllä on aina haittavaikutuksia. Paras keino elämän hyvinvoinnille on se, että nauttii kaikesta kohtuudella. Vaikka tumma suklaa on osittain terveellistä, ei sitä tule nauttia kilotolkulla. Sama pätee esimerkiksi terveysvaikutteisiin punaviineihin, olutlaatuihin ja tietysti paljon kiisteltyyn kannabikseen.

Aivotutkijoiden mukaan ihmisen aivot ovat kypsät vasta 25-vuotiaana. Toisin sanoen kaikki niiden tervettä kehittymistä vahingoittanut toiminta vaikuttaa myöhemmin aikuisiällä. Marylandin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan säännöllinen kannabiksen käyttäminen teini-iässä vaurioittaa aivoja pysyvästi. Nuorena käytetty kannabis saattaa myös aktivoida herkemmin mielenterveysongelmia, mikäli niitä löytyy valmiiksi henkilön geeniperimästä.

Tutkimuksen mukaan alle 16-vuotiaat, säännöllisesti pilveä polttavat nuoret aiheuttavat aivoille vaurioita, jotka eivät korjaannu edes aikuisiällä. Tutkimuksessa seurattiin laboratoriohiirten aivojen kehitystä. Nuorille hiirille annettiin säännöllisesti kannabista 20 päivän ajan. Päihteen haitalliset vaikutukset näkyivät myöhemmin täysikasvuisten hiirten aivoissa, Daily Mail uutisoi.

Kannabis oli vaikuttanut erityisesti hiirten etulohkojen aivokuoreen, jonka tehtävänä on tarkkaavaisuus, suunnitelmallisuus, tilanteiden arviointi ja jäsentäminen. Lisäksi sama aivojen osa määrittelee oman toiminnan ohjaamisen, kokemuksesta oppimisen, tunteiden ilmaisun ja empatian. Kannabis vaurioitti sitä aivojen osaa, joka tuo järjen tunteiden rinnalle.

Kerroimme taannoin tutkimuksesta, jonka mukaan päivittäin kannabista pössyttelevät nuoret valmistuvat collegesta 62 prosenttia harvemmin kuin selväpäiset kanssaeläjänsä. Kannabis on luokiteltu lääketieteellisesti alkoholia, nikotiinia ja jopa kofeiinia vähemmän riippuvuutta tai vieroitusoireita aiheuttavaksi päihteeksi. Kannabis ei sovellu jatkuvasti ja kokopäiväisesti käytettäväksi edes aikuisille. Kaikkea kohtuudella.