Apinat keksivät oman huumeen – ahmivat myrkyllisiä tuhatjalkaisia

Ohhoh! Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmiset ovat ajan saatossa keksineet käyttöönsä erilaisia aineita, joiden avulla ihmiset päihtyvät. Ihmiset eivät kuitenkaan ole ainoa eläinlaji, joka kaipaa satunnaista rentoutumista. On käynyt ilmi, että myös monet muut eläinlajit ovat keksineet itselleen tapoja päihtyä.

Nyt uudella BBC-kanavan julkaisemalla YouTube-videolla nähdään Spy in the Wild -luontodokumentista leikattu osio, jossa esitellään makimaisia puoliapinoita. Videolla nähtävät lemurit syövät innoissaan isoja tuhatjalkaisia, vaikka ne tietävät kyseisten hyönteisten olevan hyvin myrkyllisiä niille.

Lemurien on ajateltu tuhatjalkaisten myrkyn avulla pitävän muut ikävät hyönteiset omasta turkistaan loitolla levittämällä hyönteisen nesteitä turkkiinsa. Se ei kuitenkaan anna syytä sille, minkä vuoksi lemurit syövät tuhatjalkaisia selvästi pahasta mausta ja myrkyllisyydestä huolimatta.

Nyt tutkijat ovat huomanneet, että lemurit nauttivat melko paljon tuhatjalkaisen syömisestä. Lemurit vaipuvat myrkyn ansiosta täysin eri tilaan, ja tuhatjalkaiset näyttäisivätkin vaikuttavan eläimiin kuin huume. Aluksi lemurit ovat hyvin aktiivisia ja nopealiikkeisiä saatuaan myrkkyä, minkä jälkeen ne rentoutuvat ja vaipuvat todella rauhalliseen tilaan.