Shokkikäänne: Kasmir olikin yksi Axl Smithin uhreista!

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Somekansa ja monet suomalaiset mediat ovat viime päivinä tuominneet kovin sanoin artisti Kasmirin, joka oli todistajana Axl Smithin salakatselua koskeneessa oikeudenkäynnissä. Staran toimitus on nyt tutkinut käräjäoikeuden asiakirjat perinpohjin, ja selvitysten perusteella monien suomalaisten medioiden uutisointi aiheesta on osoittautunut rajusti virheelliseksi.

Suomalaismediat ovat tehneet Axl Smithin oikeudenkäyntiin johtaneista tapahtumista virheellisiä johtopäätöksiä, jotka ovat olleet omiaan aiheuttamaan Kasmirille ja hänen uralleen erittäin merkittävää vahinkoa. Hän joutui lehtiväitteistä aiheutuneen somekohun takia muun muassa vetäytymään MTV3-kanavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta ja hänen uransa on useissa yhteyksissä todettu olevan ohi ainakin toistaiseksi. Suomalaisten someraivo velloo voimakkaana edelleen, mutta virheellisiin tietoihin perustuen.

Kasmir Staran haastattelussa Blockfesteillä 2016

Esimerkiksi Iltalehti, Ilta-Sanomat, Rumba, Voice ja Helsingin Sanomat ovat uutisoineet Kasmirin olleen mukana Haippirinki-nimisessä WhatsApp-ryhmässä, jossa salakuvauksesta tuomitun Axl Smithin väitetään julkaisseen runsaasti seksikumppaneistaan salaa kuvaamiaan valokuvia ja -videoita muiden katsottavaksi ja kommentoitavaksi.

”Axl Smith levitti kuvaamiaan videoita WhatsApp-viestipalvelussa kuusi henkilöä käsittävässä ryhmässä. WhatsApp-ryhmän nimi oli oikeusasiakirjojen mukaan Haippirinki. Ryhmässä julkaistiin lukuisia kuvia ja videoita alastomista tai vähäpukeisista naisista.”Ilta-Sanomat 28. helmikuuta 2017.

Tänään nämä lehtiväitteet asettuvat kuitenkin uuteen valoon. Staran toimitus päätti nimittäin selvittää Axl Smithin oikeudenkäyntiin johtaneet tapahtumat niin tarkasti kuin se julkisesti saatavissa olevien asiakirjojen perusteella onnistuu. Selvityksen tulokset tulevat varmasti yllätyksenä someraivoaan viime päivinä Kasmiriin purkaneille suomalaisille.

Blockfest 2016, Kuva: Santeri Saarinen Kovajätkä Photography

Haippirinki ja yksi ainoa video

Käräjäoikeuden asiakirjoista paljastuu, että lehtiväitteet niin sanotussa Haippirinki-ryhmässä jaetuista ”lukemattomista” salaa kuvatuista seksivideoista ja uhreja halventavista kommenteista eivät pidä paikkaansa. Kasmir itse kertoi oikeudessa, että Axl Smith oli näyttänyt hänelle yhtyeen keikkabussissa matkapuhelimesta kaksi seksivideota, ja että bändikäyttöön perustetussa Haippirinki-ryhmässä on käyty keskustelua seksistä ja seksikumppaneista sekä jaettu yksi video. Smithin kohuttuja kotivideoita ryhmässä ei kuitenkaan jaettu lainkaan.

”Kasmir avoimena osallistumisestaan Axl Smithin seksivideoilla kyllästettyyn haippirinkiin.”Rumba 2. maaliskuuta 2017.

Mikään käräjäoikeudessa esille tullut seikka ei osoita, että Haippirinki-ryhmässä olisi jaettu sen kuudelle jäsenelle Axl Smithin kotonaan luvattomasti kuvaamia seksivideoita, joita muut ryhmän jäsenet olisivat sen jälkeen kommentoineet. Laajaa someraivoa nostattaneet lehtiväitteet niin sanotussa Haippiringissä jaetuista ”lukuisista seksivideoista” eivät näin ollen pidä paikkaansa. Myös osa miesten rajuista kommenteista on virheellisesti yhdistetty tähän ryhmään, jossa Kasmir oli mukana. Mediat eivät ole näiltä osin tarkistaneeet faktoja asianmukaisesti.

Perättömien lehtiväitteiden seurauksena tuhannet suomalaiset ovat ihmetelleet miksi Kasmir ja ryhmässä niin ikään mukana ollut Hank Solo eivät puuttuneet Axl Smithin toimintaan silloin, kun tämä julkaisi Haippirinki-ryhmässä lukuisia seksivideoita uhreistaan. Syynä oli yksinkertaisesti se, että tuossa ryhmässä julkaistiin ainoastaan yksi valokuva ja yksi video.

”Smith levitti kuvamateriaalia seksikumppaneistaan ystävilleen Whatsapp-viestipalvelussa ryhmään nimeltä Haippirinki. Ryhmässä julkaistiin lukuisia kuvia ja videoita naisista. Kuvissa näkyi muun muassa alastomia naisia ja videoita yhdynnästä.”Iltalehti 28. helmikuuta 2017.

Blockfest 2016, Kuva: Santeri Saarinen Kovajätkä Photography

Kasmir oli yksi Axl Smithin uhreista

Staran selvitysten mukaan Haippiringin ainoa seksivideo kuvattiin Kittilässä 14.-15.3.2015 Kasmirin keikkamatkalla, jossa yhtye majoittui rivitalotyyppisessä mökissä. Axl Smith oli tuolloin mukana kiertueella yhtyeen jäsenenä. Smith oli yöllä huomannut, että mökin toisessa huoneessa mies ja nainen harrastivat seksiä, ja hän oli ryhtynyt luvattomasti kuvaamaan seksiaktia oven raosta.

Axl Smith lähetti myöhemmin videon Haippirinki-ryhmään. Sitä ennen hän oli lähettänyt ryhmään 22.2.2015 myös yhden valokuvan alastomasta naisesta makaamassa sängyllä. Kittilässä salaa kuvattu seksivideo oli toinen oikeudenkäynnissä mainituista videoista, joita Axl Smith esitti useille ihmisille seuraavana kesänä keikkabussissa.

Staran haltuunsa saamissa käräjäoikeuden asiakirjoissa on mukana useita yksityiskohtia, jotka yhdistämällä on kiistatta tulkittavissa, että Kittilässä salakuvatuksi joutunut yhtyeen jäsen on ollut Thomas Kirjonen, eli Kasmir itse. Tähän seikkaan viittaa lisäksi myös eräs Helsingin käräjäoikeuden virhe, jota emme tässä vaiheessa kuitenkaan yksilöi.

”Ryhmän jäsenet lähettivät toisilleen lukemattomia kuvia ja videoita alastomista ja vähäpukeisista naisista.”Voice 2. maaliskuuta.

Näin ollen Kasmir on nähnyt vain kaksi Smithin kuvaamaa seksivideota, joista toisessa häntä itseään oli kuvattu salaa. Tämän videon Kasmir näki sekä WhatsAppissa että keikkabussissa. Käräjäoikeudessa Kasmir ei vaatinut Axl Smithille rangaistusta, mutta hän kuitenkin ilmoitti, ettei hyväksynyt Smithin menettelyä. Lisäksi hän totesi salaa kuvatun seksivideon loukkaavan siinä nähtävän naisen yksityisyyttä.

Kittilässä Kasmirin kanssa salakuvattu naispuolinen uhri vaati oikeudessa Smithille rangaistusta, ja syyte videosta ja sen levittämisestä käsiteltiin ainoastaan naisen osalta. Kasmir oli siis yksi Axl Smithin salakuvaamisen uhreista, ja siksi hän oli asiakirjoista vedettyjen johtopäätösten perusteella käräjäoikeudessa todistajan lisäksi myös asianomistajana.

”Salakuvauksen kohteina oli 29 nuorta naista. Axl Smith oli lähettänyt ottamiaan kuvia ja videoita WhatsApp-viestisovelluksen kautta viisihenkiselle ryhmälle, johon Kasmirkin kuului.”Helsingin Sanomat 4.3.2017

LUE MYÖS: Helsingin Sanomat korjasi virheensä ensimmäisenä

Nyt paljastuneiden seikkojen myötä lehtiväitteet Kasmirin osallisuudesta asiaan asettuvat aivan uuteen valoon. Staran toimitus ryhtyi tutkimaan Axl Smithin oikeudenkäynnin asiakirjoja tarkemmin, koska niistä löytyi ristiriitoja medioissa esitettyjen seikkojen kanssa. Viralliset asiakirjat antavat varsinkin niin sanotun Haippiringin tapahtumista aivan toisenlaisen kuvan kuin monet artikkelit.

– Medioissa esitetyt väitteet Haippiringistä ja Kasmirin osuudesta siihen eivät vaikuttaneet pitävän paikkaansa. Ryhdyimme yhdistelemään palasia, ja lopulta yksityiskohdat osoittivat Kasmirin yhdeksi Smithin uhreista. Samalla vahvistui, että uutisointi niin sanotusta Haippiringistä on ollut rajusti virheellistä, Staran päätoimittaja Jocka Träskbäck kertoo.

– On huolestuttavaa miten heikolle tasolle juridiikan osaaminen suomalaisissa medioissa on vajonnut, kun yksittäinen artisti voidaan tällä tavalla iltapäivälehtiä myöden ristiinnaulita perusteettomasti. Toivottavasti nämä mediat kantavat nyt vastuunsa tekemistään virheistä, koska seuraukset ovat olleet someraivon kohteelle erittäin ikävät ja kauaskantoiset, Träskbäck jatkaa.

Stara ei tavoittanut Kasmiria kommentoimaan asiaa.

PÄIVITYS 4.3.2017 kello 13.12: Lisätty lainaus Helsingin Sanomien virheellisestä artikkelista.

PÄIVITYS 5.3.2017 kello 08.30: Tarkennettu Haippiringin osuutta tapauksessa. Helsingin Sanomat on muuttanut virheellistä artikkeliaan eilen illalla, eli Staran artikkelin julkaisemisen jälkeen.