Lääkärit ihmeissään: Ihmisillä aivotoimintaa vielä kuoleman jälkeen

Ohhoh! Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kuolema on askarruttanut ihmisiä aina, koska sen kokeneet eivät pääse siitä muille kertomaan. Nyt lääkäreistä koostunut tiimi on dokumentoinut erikoisen tapauksen, jossa kuolleen ihmisen aivotoiminta oli jatkunut vielä kymmenen minuutin ajan.

Lääkärit toteavat henkilön kuolleeksi kun hänen sydämensä pysähtyy, pupillit eivät enää reagoi ja potilas lakkaa hengittämästä. Nyt Medical Xpress -sivusto kertoo Kanadassa tehdystä tutkimuksesta, jossa tutkittiin neljän kuolevan potilaan aivotoimintaa. Lääkärit huomasivat, että yhden potilaan aivotoiminta jatkui vielä senkin jälkeen kun potilas oli todettu kuolleeksi.

Lääkärit näkevät välillä tapauksia, joissa sydän pumppaa vielä verta kehoon, mutta aivot eivät enää reagoi mihinkään. Tällöin henkilö todetaan kliinisesti kuolleeksi tai aivokuolleeksi. Lääkärit eivät kuitenkaan keksineet termiä tai syytä sille miten henkilön aivoissa nähtiin vielä elämää kymmenen minuutin ajan sen jälkeen kun henkilö oli todettu kuolleeksi.

Lääkäreiden mukaan kuolleen potilaan aivotoiminta vastasi vielä 10 minuutin ja 38 sekunnin ajan syvässä unessa olevan henkilön aivotoimintaa. Lääkärit haluavat jatkaa tutkimusta, koska tämä voi tarkoittaa sitä, että useampienkin ihmisten aivotoiminta voi jatkua vielä jollain tasolla melko kauankin sen jälkeen kun henkilö on todettu kuolleeksi.

Tutkimuksen lopputuloksissa pohditaan muun muassa laillisesta näkökulmasta sitä mitä aivotoiminnan jatkuminen tarkoittaa esimerkiksi sellaisilla potilailla, jotka ovat ilmoittautuneet elinluovuttajiksi. Tällöin myös aivotoimintaa tulisi seurata kuoleman jälkeen vielä varmistukseksi siitä, että potilaan aivoissa ei ole varmasti enää mitään toimintaa, kun elimiä aletaan siirtämään.