Lentokentällä traaginen takavarikko – 21 sarvikuonon sarvea!

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Bangkokin lentokentällä on tehty lähihistorian suurin sarvikuonojen sarvien takavarikko. Viranomaiset löysivät Etiopiasta Thaimaahan rahdatuista lähetyksestä yhteensä 21 sarvikuonon sarvea. Sarvien arvo on noin 4,68 miljoonaa euroa.

Sarvikuojonen heimoon kuuluu viisi elossa olevaa lajia, joista neljä on luokiteltu uhanalaiseksi. Afrikan ikonisia eläinlajeja on salametsästetty viime vuosina ennätysmäärä. Sarvikuonojen sarvet päätyvät usein Aasian markkinoille, missä niiden arvo on kultaakin korkeampi.

Thaimaa on yksi laittoman villieläinkaupan risteysasemista. BBC:n mukaan sarvia oli tullut noutamaan kaksi thainaista, jotka olivat matkustaneet Bangkokin lentokentälle Vietnamista ja Kambozasta. Samalla lentokentällä takavarikoitiin päivää aiemmin 300 kiloa laitonta norsunluuta. Sekä luut että sarvet löydettiin satunnaisen tarkastuksen yhteydessä.

Aasialaiset uskovat, että sarvikuonojen sarvesta on apua impotenssiin, kuumeeseen ja syöpään. Sarven teho on kuitenkin osoitettu perättömäksi lääketieteen avulla. Luonnossa elää tällä hetkellä noin 29.000 sarvikuonoa. Vielä 2000-luvun alussa määrä oli 500.000, Rhino Foundation raportoi.