Mies söi raakaa sushi-kalaa – röntgenkuva paljasti järkyttävän seurauksen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Raaka kala on olennainen osa japanilaista sushia, mutta kypsentämätön kala ei aina ole terveellinen vaihtoehto ihmiselle. Nyt brittiläinen Daily Mail uutisoi tapauksesta, jossa lääkärille hakeutuneen kiinalaisen miehen vartalosta löydettiin röntgenkuvissa valtava määrä heisimadon toukkien muodostamia kystia.

Daily Mail

Heisimato voi tarttua ihmiseen raa’asta tai huonosti kypsennetystä kalasta, jolloin suolistoon voi kehittyä vain viikoissa jopa 15-metrinen mato, joka voi elää ihmisessä jopa 20 vuotta. Heisimadon toukat ovat 5-20 millimetrin pituisia. Heisimadon toukat voivat tunkeutua ihmisen lihaksiin ja jopa aivoihin, joissa ne odottavat ihmisen mahdollisen saalistajan sisään päätymistä. Niiden muodostamat kystat näkyvät röntgenkuvissa. Aivoihin päätynyt heisimato voi aiheuttaa aivoinfarktin.

Tässä Daily Mailin uutisoimassa tapauksessa mies oli lehden mukaan syönyt runsaasti raakaa kalaa japanilaisena sashimi-sushina. Toukat olivat lopulta levinneet miehen vartaloon ja aiheuttivat hänelle hengenvaarallisen tilan. Lääkärille mies meni, kun hän alkoi kärsiä vatsavaivoista ja kutisevasta ihosta. Mies selvisi lopulta hengissä sairaalahoidon ansiosta.

Suomalainen Tiede-lehti kertoi taannoin, että heisimadot voivat levitä ihmiseen myös sianlihasta. Ne voivat päätyä lihasten lisäksi myös aivoihin saakka ja aiheuttaa siellä vakavia terveysongelmia.

– Kun sika on syönyt heisimadon toukkia, nämä tunkeutuvat sian suoliston seinämästä läpi ja muodostavat kystia sian lihaksistoon. Heisimadot odottelevat näiden kystien sisällä, kunnes joku syö sian. Tällöin heisimato pääsee pääisäntänsä, eli jonkun sikoja saalistavan eläimen, suolistoon ja alkaa siellä kasvatella itsestään pitkää aikuista heisimatoa, Tiede-lehti kertoi.

PÄIVITYS: Daily Mailin artikkelia kalasta saaduista heisimadoista on eri lähteissä epäilty virheelliseksi. Tiedossa ei varmuudella ole pitääkö lehden kertomus raa’asta kalasta saadusta heisimadosta paikkansa vai onko loinen saatu kenties esimerkiksi sianlihasta. Näistä ainakin sianliha on tunnettu heisimatojen lähde, mutta loisen voi saada myös esimerkiksi koiran ulosteesta.