Akne takapuolessa on yleistä – näin voit välttää sen

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihon epäpuhtaudet, mustapäät ja finnit ajatellaan usein kuuluvan teini-ikään, mutta ne ovat myös monien aikuisten ongelma. Aikuisiällä hormonit, ruokavalio ja hygienia ovat asioita, jotka saattavat aiheuttaa aknen. Kasvojen lisäksi aknea voi ilmetä myös esimerkiksi selässä ja takapuolessa.

Elite Daily -sivusto jututti ihotautilääkäri Marina Peredoa, joka kertoi yleisimmät syyt takapuoliaknen syntymiseen. Suurin osa takapuoleen syntyvistä finneistä johtuu liian tiukista housuista, tiukoista ja liian pitkään pidetyistä treenivaatteista ja ihon kuivuudesta.

1. Tiukat vaatteet

Tiukat vaatteet sitovat hien ja bakteerit ihohuokosiin, mikä aiheuttaa finnejä. Mikäli kuitenkin rakastaa tiukkoja vaatteita, kannattaa ne riisua heti pois kotiin päästyään ja antaa ihon hengittää.

2. Kuiva iho

Kuiva iho aiheuttaa helposti ihohuokosten tukkeutumista, minkä vuoksi kannattaakin huolehtia ihon kosteuttamisesta hyvällä voiteella.

3. Hiki

Treenaamisen jälkeen hikiset vaatteet kannattaa ottaa pois niin nopeasti kuin mahdollista, minkä lisäksi kannattaa suunnata heti suihkuun.

4. Kuorimisen unohtaminen

Takapuolen iho kannattaa säännöllisin väliajoin hieroa suihkussa kuorintahanskalla, että kuollut iho pääsee liikkeelle eikä tuki ihohuokosia.

5. Liian pitkään istuskeleminen

Ihon pitää antaa välillä hengittää. Liian pitkään istuskeleminen lisää ihohuokosten tukkeutumista entisestään ja aiheuttaa näppyjä.

6. Liian raskas ihovoide

Takapuolen ihoa tulee kosteuttaa, mutta esimerkiksi liian raskas voide tai öljy kuten kookosöljy ei anna ihon hengittää vaan tukkii ihohuokoset ja voi johtaa akneen.