Pettäjä pettää myös uudelleen – käytökselle tieteellinen selitys

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sanotaan, että kerran kumppaniaan pettänyt tekee sen helposti uudestaankin. Monet eivät halua uskoa tämän pitävän paikkaansa, mutta nyt eräs tutkija on löytänyt tätä väitettä tukevia todisteita tutkittuaan ihmisten aivojen toimintaa valehtelun yhteydessä.

Elite Daily -sivusto haastatteli Neil Garrettia, joka on tutkinut ihmisten valehtelemista ja aivojen toimintaa. Garrett huomasi, että valehtelevien ihmisten aivot alkavat sopeutumaan vähitellen valehtelemiseen. Henkilöt alkavat valehtelemaan herkemmin ja isommista asioista eikä kiinni jääminenkään shokeeraa elimistöä enää samalla tavalla kun henkilö on jäänyt jo kerran kumppanilleen kiinni.

Neil Garrettin mukaan ihminen potee huonoa omatuntoa ja syyllisyyttä petettyään. Käytöksen toistuessa henkilö alkaa kuitenkin tottua siihen eikä itse teko, siitä valehteleminen tai kiinni jääminenkään tunnu enää muilla kerroilla pahalta. Tämän vuoksi jo kerran pettäneet ja kiinni jääneet pettävät samaa tai uutta kumppaniaan helpommin kuin muut.