Avain esittää Punainen tiili -albuminsa Blockfesteillä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kymmenvuotista taivaltaan juhlistavan kaupunkifestivaali Blockfestin esiintyjäkattaus vahvistuu todellisella erikoiskeikalla. Emma- ja Teosto-palkittu Asa saapuu nimittäin Tampereen ydinkeskustaan esittämään artistinimellä Avain äänittämänsä Punainen tiili -esikoislevyn.

Vuonna 2001 julkaistu Punainen tiili on kotimaisen rap-musiikin kulmakiviä. Tekstit pureutuivat todellisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin yhdysvaltalaisartistien kopioimisen sijaan. Rivien välistä tihkui Avaimen ketään kumartelematon nuoruuden uhmakkuus, ja Jukka Immosen klassinen hiphop-tuotanto sai kuuntelijoiden päät nyökkäämään.

Albumin tunnetuimpiin kappaleisiin lukeutuvat raivokas kotikulmien edustusbiisi Roihuvuori sekä poikkeuksellisesti kansainvälisellä MTV Nordic -kanavallakin musiikkivideon muodossa pyörinyt Yhdes iltaan.

Blockfesteilla nähtävän Punainen tiili -erikoiskeikan aikana vajaan tunnin mittainen pitkäsoitto esitetään alusta loppuun niin, että lavalle astuu myös valtaosa levyn vierailevista laulajista ja räppäreistä. Tällaista esiintymistä on odotettu ja toivottu jo vuosia. Myös alkuperäinen punainen tiiliskivi asetetaan Blockfesteilla esille.

– Koko urani läpi keikoilla on huudeltu Paranoidina eturivissä Punaista Tiiltä. Nyt olen tullut siihen ikään, että uskallan avata vanhan arkun vielä kerran. Ennen kuin laitetaan tuplalukko hommalle ja heitetään avaimet aurinkoon, Asa kommentoi.

”Punainen tiili” -albumin julkaisun jälkeen Avain irtisanoi sopimuksensa Warner Musicin kanssa, jolloin oikeudet ko. aliakseen jäivät levy-yhtiölle. Hän muutti artistinimensä muotoon Asa, kehitti tyyliään entistä omaleimaisempaan suuntaan niin ilmaisunsa kuin soundinkin kannalta ja on viimeiset kaksitoista vuotta julkaissut monitulkintaisia, koko suomalaisen musiikkikentän kannalta merkittäviä levykokonaisuuksia.

Asan erikoiskeikka ei suinkaan jää Blockfestin ainoaksi, sillä myös Mc Taakibörstä sekä Tuomio & Kone esittävät Tampereella ainutlaatuisen yhteiskeikan. Blockfestin tämän hetkiseen artistikattaukseen lukeutuvat myös muun muassa Lil Wayne (US), Migos (US), Profeetat ja MIkael Gabriel. Tapahtuman lipunmyynti käy parhaillaan vilkkaana Ticketmasterin ja Tiketin sivuilla.