Metsä on tehokas stressilääke – merkittäviä terveysvaikutuksia

Matkailu Terveys · Stara.fi

Suomalaisilla on käsissään maailmanlaajuisesti merkittävä stressilääke, sillä metsässä oleskelulla on havaittu olevan monia hyviä terveysvaikutuksia. Japanissa on ollut jo pitkään käytössä niin sanottu Shinrin-yoku, joka tarkoittaa metsäkylpyä.

Shinrin-yokussa kävellään ja vietetään aikaa metsässä, koska sen on havaittu vähentävän stressiä ja jopa vahvistavan ihmisen immuunijärjestelmää. Metsässä oleskelu alentaa Kioton yliopiston tutkimuksen mukaan ihmisen verenpainetta jo minuuteissa.

Metsässä meditointi tunnustettiin terveelliseksi Japanin hallituksen toimesta jo vuonna 1982, kun sen havaittiin nostavan elämänlaatua. Metsällä on samat vaikutukset koko maailmassa, ja viime vuosina myös Yhdysvalloissa asia on noussut esiin. Masennus on yleistynyt nopeasti niin Japanissa kuin länsimaissa, ja metsässä oleskelun on todettu auttavan siihenkin.

Suomessa Voi hyvin -lehti kertoi taannoin samankaltaisesta Metsämieli-menetelmästä, jonka kehittäjä Sirpa Arvosen mukaan metsä rauhoittaa ja lisää myönteistä ajattelua. Lisäksi metsällä on todettu olevan sydän- ja verenkiertoelimistön terveyttä edistävä vaikutus.