Tutkimus todisti: Leivonta on tehokas stressilääke!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme eilen kuinka metsässä oleskelulla on monipuolisia terveysvaikutuksia, sillä se muun muassa vähentää stressiä ja alentaa verenpainetta. Nyt Bostonin yliopistossa Yhdysvaltojen Massachusettsissa on selvitetty leipomisen vaikutusta terveyteen ja saatu erittäin hyviä tuloksia.

Aiemmin samassa yliopistossa selvitettiin, että ruoan vieminen toiselle ihmiselle esimerkiksi kuolemantapauksen jälkeen vaikuttaa ihmisiin positiivisesti. Nyt myös leipomisella ja sen tulosten tarjoamisella toisille ihmisille on saatu vastaavia tuloksia. Asiaa tosin tutkittiin vain tapauksissa, joissa leivonnaiset tehdään kokonaan itse, eikä esimerkiksi pakastealtaan puolivalmisteista.

Tutkijoiden mukaan leivonta on musiikin ja muun taiteen tekemiseen verrattavissa olevaa luomista ja itsensä ilmaisemista, jonka on havaittu vähentävän stressiä, aivotutkimuksen professori Donna Pincus kertoi Country Living -lehdelle. Hänen mukaansa leivonta edellyttää täydellistä keskittymistä, jolloin huolenaiheet unohtuvat ainakin hetkeksi. Leivonnan lisäksi myös esimerkiksi kutominen tuottaa samankaltaista henkilökohtaista hyvinvointia.