Arman Alizad ohjelmastaan: ”Lapsi rukoilee parempaa päivää”

Ohhoh! Viihdeuutiset · Stara.fi

Arman Pohjantähden alla -dokumenttisarjan uusi kausi käynnistyi viime viikolla jaksolla romaneista, ja huomenna tiistaina Nelosella nähtävässä jaksossa aiheena on lastensuojelu. Arman kertoi tänään Staralle, että kyseinen jakso on koko tuotantokauden rajuin ja koskettavin.

– Puhutaan vaikka 10-vuotiaasta lapsesta, joka rakastaa vanhempiaan. Kun lapsi menee nukkumaan, hän rukoilee parempaa päivää, jota ei vain tule. Tuolla on seitsemänvuotiaita, jotka ovat itsenäisempiä kuin monet aikuiset, koska heillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa, Arman Alizad kommentoi.

Lastensuojelun asiat koskettivat Alizadia erityisen paljon.

– Tällaisten asioiden kuunteleminen on aika hajottavaa. Vanhempi, joka lyö kännissä lastaan pahoittelee sitä selvin päin. Se on lapselle käsittämätön mindfuck. Silti lapsi on lojaali vanhemmilleen, ja jos siihen puututaan viranomaisten ilmestyessä oven taakse, niin sehän on ihan kauhea tilanne. Tämä jakso on ollut haastavin prosessoida ja ymmärtää.

Suomessa vaiettuihin asioihin tutustuminen ja niistä televisiosarjan tekeminen eivät ole olleet helppoja kohteille eivätkä myöskään tekijöille.

– Jos nämä asiat sisäistää väärällä tavalla, niin ne kyllä hajottavat. Ja jos ne hajottavat väärällä tavalla, niin en tiedä onko siitä enää paluuta. Tietyllä tavalla olen ämpäri, johon kaadetaan kaikki se raskaus mitä maailmassa tapahtuu. Menen paikasta toiseen kuuntelemaan tarinoita. Kuuntelen ne, yritän prosessoida, kysellä lisää ja oppia mitä maailmassa on.

Arman Pohjantähden alla on Arman Alizadin keskustelua herättänyt dokumenttisarja Suomesta ja suomalaisuudesta. Sarja tarkastelee yhteiskuntamme ajankohtaisia aiheita, jotka puhuttelevat ja pelottavat. Avausjaksossa käsitellään romanien kouluttautumista, työntekoa ja sopeutumista nyky-yhteiskuntaan. Sarjan muissa tulevissa jaksoissa käsitellään muun muassa Suviseuroja, alkoholikulttuuria, somenuoria, sotaveteraaneja ja poliisivoimia.