Haluatko olla pirteä ilman kahvia? Näillä vinkeillä eroon kofeiiniriippuvuudesta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kofeiini piristää mieltä ja antaa virtaa. Suomalaiset ovat kahvin suurkuluttajia, mutta haittapuolena kofeiini voi aiheuttaa riippuvuutta. Kofeiiniaddiktiosta voi olla vaikea päästä eroon, joten nyt on listattu riippuvuutta helpottavia keinoja.

Kahvin vähentämisellä saattaa olla myönteisiä vaikutuksia pitkällä aikavälillä. Ihminen voi nukkua yöunensa levollisemmin ja olla aamuisin pirteämpi ilman pakollista kofeiiniannosta. Kahvi kannattaa aluksi korvata esimerkiksi vihreällä teellä. Riippuvuudesta aiheutuva päänsärky kestää yleensä muutaman päivän ja jomotusta voi lääkitä ibuprofeiinilla.

Jos päänsäryt ovat helpottaneet ja pahin kofeiiniriippuvuus väistynyt, voi juomaksi valikoida kofeiinittomat yrttiteet ja lehtimehun. Kun elimistö ei ole kofeiinin boostaama, voi huomata kuinka väsynyt oikeasti on. Riippuvuus on järkevää nukkua pois ja panna keho hetkellisesti telakalle vaipuen aitoon ja syvään uneen aina mahdollisuuden tullen.

Mikäli väsymys jysähtää iltapäivällä, voi energiaa ammentaa esimerkiksi kourallisesta manteleita. Kahvia ei tarvitse lopettaa kokonaan, koska silloin tällöin nautittu latte on sielua ravitseva kokemus. Kofeiinista ei kuitenkaan saa tulla elinehtoa.

Lähde: PureWow