Sammakon limasta parannus influenssaan – apua rokotteiden kehittämiseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Emoryn yliopiston tutkijat ovat löytäneet eteläintialaisen sammakon ihossa olevasta limasta ainesosia, jotka tappavat H1-tyypin influenssaviruksia. Sammakoiden limassa olevat antimikrobiset peptidit neutraloivat myös erilaisia bakteereja ja sieniä.

Tutkijat ovat onnistuneet tappamaan influenssaviruksia sammakon liman avulla sekä mikroskooppisesti että laboratoriohiirillä. Sammakoiden erittämästä aineesta uskotaan kuitenkin olevan apua tulevaisuudessa myös ihmisille, kun limaa päästään määrittelemään tarkemmin. Emoryn yliopisto jatkaa tutkimuksia ja rokotteiden kehittämistä.

Kyseessä on tieteellinen läpimurto, sillä tutkijoiden löydös tarkoittaa potentiaalista hoitokeinoa esimerkiksi H1N1-viruksen, eli sikainfluenssan taltuttamiseksi. Liman peptidien on todettu tehoavan myös muihin Influenssa A-viruksen tyyppeihin. A-influenssat aiheuttavat laajoja epidemioita, jopa pandemioita.