Facebook haluaa lukea ajatuksesi – uusi teknologia kehitteillä

Digi · Tim Isokivi

Internetin kohdennettu mainonta toimii niin tehokkaasti, että joskus saattaa miltei tuntua siltä kuin tietokone osaisi lukea ajatuksesi. Nyt Facebook on tutkimassa kirjaimellisesti käyttäjän mietteitä tulkitsevaa teknologiaa.

Mark Zuckerberg paljasti vuosittaisessa F8-tilaisuudessa yhtiön työstävän ohjelmistoa, joka mahdollistaisi kirjoittamisen ajatusten voimalla. Tarkoituksena olisi löytää keino tulkita ihmisten aivoaaltoja ilman että heille tarvitsisi suorittaa kirurgista toimenpidettä etukäteen.

Projektia on työstämässä 60 tutkijan ryhmä. Hankkeen tavoitteena olisi mahdollistaa entistä nopeampi kirjoittaminen. Aivotoimintaa lukevan tekniikan avulla ihminen voisi kirjoittaa jopa 100 sanaa minuutissa.

– Työstämme järjestelmää joka mahdollistaisi kirjoittamisen suoraan aivoillasi noin viisi kertaa nopeampaa kuin kirjoitat nykyään puhelimellasi, Zuckerberg julisti.

Techcrunch-sivuston mukaan yhtiö vakuuttaa, ettei projektin tarkoituksena ole urkkia Facebook-käyttäjien ajatuksia. Satunnaisten mietteiden lukemisen sijaan tekniikka muuttaisi sanoiksi vain ne käyttäjän ajatukset, jotka sijaitsevat jo aivojen puhekeskuksessa.

 

A few minutes ago at F8, we shared a project we're working on that will one day allow us to choose to share a thought, just like we do with photos and videos.Our brains produce enough data to stream 4 HD movies every second. The problem is that the best way we have to get information out into the world — speech — can only transmit about the same amount of data as a 1980s modem. We're working on a system that will let you type straight from your brain about 5x faster than you can type on your phone today. Eventually, we want to turn it into a wearable technology that can be manufactured at scale. Even a simple yes/no "brain click" would help make things like augmented reality feel much more natural.Technology is going to have to get a lot more advanced before we can share a pure thought or feeling, but this is a first step.

Publié par Mark Zuckerberg sur mercredi 19 avril 2017