Lentävä auto koeajettiin – nousee ilmaan helikopterin tavoin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Saksalainen Lilium-yhtiö on jo joidenkin vuosien ajan kehitellyt sähkökäyttöistä yksityiskonetta, käytännössä eräänlaista lentävää autoa. Nyt koneen prototyyppiä on koeajettu menestyksekkäästi.

Liliumin VTOL-kone pystyy nousemaan ja laskeutumaan pystysuoraan. Tämä onnistuu sen siivissä olevien 36 sähkökäyttöisen suihkumoottorin avulla. Kun kone on noussut ilmaan, sen siivissä olevat liuskat kääntyvät mahdollistaen lentämisen myös vaakasuorassa.

The Verge -sivuston mukaan laitteen turvallisuudesta on huolehdittu autopilotilla, laskuvarjoilla ja järjestelmällä joka estää kuljettajaa suorittamaan vaarallisia liikkeitä. Sähkökäyttöisellä koneella voi lentää lentää kerrallaan noin 300 kilometrin matkan, ja se saavuttaa 300 kilometrin tuntivauhdin.

Nyt koejaettuun prototyyppiin mahtuu kaksi matkustajaa. Lilium suunnittelee kuitenkin valmistavansa tulevaisuudessa koneesta version, johon mahtuu kerrallaan viisi henkeä.