Älä pila dieettiäsi lomalla – tässä vaihtoehdot lentokenttien roskaruoalle

Matkailu · Terhi Piiroinen

Matkustaminen ja erityisesti lentokoneella lentäminen saattaa muokata ruokavaliota. Vaikka normaalisti söisi terveellisesti ja tuoreista raaka-aineista valmistettuja annoksia, saattaa lentokentillä sortua helposti mupeltamaan vehnäsämpylöitä, suklaapatukoita tai upporasvassa paistettuja ranskanperunoita.

Lentokenttien ravintola- ja kioskitarjonta vaihtelee suuresti lentoaseman koon ja sijainnin mukaan. Suurimmilla lentokentillä on sushiravintoloita, kasvisruokaa tarjoavia kioskeja tai hedelmiä myyviä pikkuputiikkeja. Mikäli matkustaa pienemmältä lentokentältä tai joutuu vaihtamaan piskuisemmalla lentoasemalla, joutuu ruokavaihtoehtoja miettimään hieman monimutkaisemmin.

Ravintoterapeutit suosittelevat, että ihmiset nauttisivat ennen lentomatkoja mahdollisimman paljon vettä. Ruoka-annosten kannattaa olla kooltaan alle 600 kilokaloria, joten lautaselle sopivat parhaiten salaatit esimerkiksi kalan kera. Naposteltavat herkut voivat olla pähkinöitä tai hedelmiä. Lentokentillä myytäviä aterioita kannattaa muuttaa vaikkapa siten, että pyytää ranskalaisten sijaan grillattuja kasviksia tai jälkiruokaleivoksen sijaan jugurttia ja marjoja.