Blockfest 10 vuotta – vuosi 2011: Kurkistus kohuvuoden kulisseihin

Festarit · Stara.fi

Blockfest 10 on juttusarja, jossa kerrotaan tänä vuonna 10 vuotta täyttävän Blockfest-tapahtuman tarina tapahtuman syntymästä nykypäivään. Kirjoittaja on aloittanut Blockfesteilla juoksupoikana ja työskentelee nyt jo viidettä vuotta tapahtuman toisena tuottajana.

Blockfest 2011

Blockfest 2011 muistetaan erityisesti Aamulehden aiheuttamasta perättömästä mediakohusta. Sen lisäksi festivaalille oli kiinnitetty esiintymään niin maailman leppoisin kuin myös maailman hankalin räppäri.

Vuosi 2011 oli monella tapaa ikimuistoinen. Suomi voitti ensinnäkin jääkiekon MM-kisojen mestaruuden. Niin naurettavalta kuin se kuulostaakin, tällä tuntui olevan positiivinen vaikutus koko maamme ilmapiiriin jopa kuukausiksi eteenpäin. Voin myös hehkuttaa jo heti kärkeen, että kyseisen kesän Blockfest on ehdottomasti yksi onnistuneimmista tähän mennessä.

Blockfest 2011
Blockfest 2011, Kuva: Stara

Tiedemiehenäkin tunnettu Teemu Koskenoja alias T-Money vastasi Blockfestin visuaalisesta ilmeestä. Aivan käsittämättömän huikeaa jälkeä herran kynästä irtosikin. Oli kyseessä sitten tapahtuman logo, printtilehden kuvitus tai vaikkapa meidän pakun teippaukset, setit oli todellakin kunnossa!

Radiossa soi erityisesti Jukka Pojan Silkkii sekä JVG:n Häissä. Läpimurron tehnyt Jare & VilleGalle -kaksikko, Ruudolf ja meidän riveistä Sipa eli Joni Siintovaara kiersivät ympäri Suomea Blockfestin lämmittelyrundin merkeissä.

Blockfest 2011
Blockfest 2011

Varsinainen festivaali laajentui Tullikamarin uumenista vihdoinkin ulos. Tampereen Tullinaukiolle pystytettiin päälava, kun taas Pakkahuonetta hyödynnettiin demoskaban lavana ja myyntikojuja sisältäneenä Street Market -alueena. Lisäksi paikan päällä järjestettiin katutanssiskaba yhteistyössä Dance.fi:n kanssa, voittaja poistui paikalta tuhat euroa rikkaampana.

Artistikattaus oli timanttinen. Uuden levyn tehnyt jyväskyläläistrio Urbaanilegenda, Edun, Davon ja Väiskin No Smoking Team, Paleface, Noah Kin ja SMC Lähiörotat olivat esimerkkejä nimistä, jotka esiintyivät tapahtumassa ensimmäistä kertaa. Tamperelaista väriä edustivat Kalevan Komitean kanssa esiintynyt Idän Ihme, Ghetto-Juuhan, Jimmy Smallz, Petri Nygård sekä Joustava Moraali.

Blockfest 2011, Kuva: Stara
Blockfest 2011

Ulkomaisina vetonauloina loistivat puolestaan UGK-kaksikosta tuttu eteläräpin legenda Bun B (USA), The Diplomats -kollektiivin supertähti Cam’ron (USA) sekä aina pettämätön Looptroop Rockers (SWE).

Tapahtuman avauspäivä sujui hienosti. Festivaalialue tuntui laajentumisen myötä monipuolisemmalta ja virikkeellisemmältä kuin koskaan. Keikat oli kovia, sää suosiollinen. Erityistä kiitosta sai ratkaisu, jonka myötä livevetoja oli mahdollista seurata viereisen Bar Passionin terassilta (mikäli sai varattua hyvät paikat).

Blockfest 2011, Kuva: Stara
Blockfest 2011

Bun B, joka haettiin lentokentältä Blockfestin pakulla ja oheisessa kuvassa on juuri pysähtynyt Hämeenlinnan McDonald’sille safkaamaan, on yksi aidoimmista äijistä ikinä. Mies tiputteli bäkkärillä kossua ja fiilisteli Petri Nygårdin lavashowta, jollaista ei ollut omien sanojensa mukaan koskaan nähnyt. Pelkkää arvostusta maanläheiselle asenteelle!

Lauantain pääesiintyjä, Harlemissa varttunut Cam’ron puolestaan oli täysin Bun B:n vastakohta. Hän lähetti tapahtumaviikolla videotervehdyksen, joka oli kaikessa rakeisuudessaan täysin käyttökelvoton. Artistin edustaja vakuutteli aivan viimeiseen asti kuinka kaikki on hyvin ja Killa Cam on juuri menossa lentokentälle.

Totuus oli kuitenkin toinen: Helsinki-Vantaalla ei näkynyt pinkkiä do-ragia tai muutakaan artistiin viittaavaa. Sen sijaan vastaanotimme viestin kuinka Cam’ron joutuikin peruuttamaan reissun äitinsä huonon terveydentilan vuoksi. Samalla saatiin sanoa hyvästit keikkaliksan toiselle puoliskolle, joka maksettiin Harlemin suuntaan jo ennakkoon kuten tapana on ja jota ei saatu perittyä takaisin edes oikeusteitse yrittämällä.

Blockfest 2011

Tämä oli Blockfestin historian ensimmäinen peruutus ja ainoa, jota ei olla pystytty korvaamaan toisella ulkomaisella artistilla vain tuntien varoitusajan vuoksi. Onneksi Teflon Brothersin ja Ruger Hauerin spessu yhteiskeikka toimitti paremmin kuin hyvin. Illalla porukka sai käyttöönsä Cam’ronilta vapaaksi jääneen kaupungin hienoimman sviitin.

Toinen tapahtumaa leimannut kohu oli lähtöisin paikallismediasta. Aamulehti uutisoi perättömästi kuinka Blockfesteilla oli tapahtunut puukotus ja kymmeniä ihmisiä poistettu alueelta. Kumpikaan näistä tiedoista ei tietenkään pitänyt paikkaansa. Aamulehti ei suostunut julkaisemaan oikaisua, joten meidän oli tehtävä se sosiaalisen median kautta. Myöhemmin Aamulehti julkaisi vielä negatiivisen mielipidekirjoituksen henkilöltä (”Jon Cederberg”), joka sekin paljastui tekaistuksi.

Blockfest 2011

Ehkä ensimmäistä kertaa Blockfestin historiassa tapahtuma nousi hetkellisesti maanlaajuiseksi puheenaiheeksi, mikä oli meille outoa. Siihen oltiin totta kai pyritty, mutta ei uskottu pääsevämme otsikoihin negatiivisessa sävyssä, varsinkin kun viikonloppu oli oikeasti sujunut huomattavasti rauhallisemmissa merkeissä.

Näin jälkikäteen voi sanoa, että tapahtuman jatkuvuuden kannalta oli äärimmäisen tärkeää ettemme alistuneet hiljaa paikallismedian riepoteltaviksi, vaan lähdimme oikaisemaan faktoja. Tässä tilanteessa kiitoksen ansaitsee myös Stara, joka ottaa asioista selvää ennen niiden raportoimista (kuten tänäkin vuonna ollaan Kasmirin tapauksessa nähty).

Otsikoihin päästiin toki positiivisessakin sävyssä. Cheek nimittäin heitti keikallaan tuhansien eurojen edestä seteleitä yleisön joukkoon. Tämä on yksi esimerkki artistien yllätystempauksista, joita Blockfesteilla nähdään vuosittain ja joille ollaan oltu alusta lähtien vastaanottavaisia.

Katso Cheekin rahasade tästä videona:

Cheek heitti 2 500 euroa yleisön joukkoon viiden euron seteleinä. Kuva: Stara

Tapahtuman koostevideota varten tehtiin oma possebiisinsä. Videon on toteuttanut taitava Elias Markkula, joka hyppäsi Blockfesteille mukaan vuonna 2011 ja vastasi vuosien ajan videotuotannoistamme. Vuoden 2011 lopussa järjestimme vielä Tampere-talossa Monsp Elävänä -nimisen tapahtuman yhteistyössä Monsp Recordsin kanssa.

BLOCKFEST 2011

Ajankohta 19.-20.8.2011

Loppuunmyyty jo ennakkoon

Tapahtumapaikkana Tullinaukio, Pakkahuone, Klubi ja Bar Passion

Kävijämäärä (jatkot laskettuna mukaan): reilut 15.000