Ilja Janitskin jätti MV-lehden päätoimittajuuden – syyttää poliiseja vainoamisesta

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomalaiseksi vastamediasivustoksi itseään kuvaileva MV-lehti kertoo, että sen perustaja Ilja Janitskin astuu syrjään päätoimittajan tehtävistä. Syyksi lehti kertoo Helsingin poliisin kaksi vuotta jatkuneen vainoamisen. MV-lehteä ja sen päätoimittajaa epäillään lukuisista rikoksista.

Espanjassa asuvaa Janitskinia epäillään muun muassa laittomasta uhkauksesta, rahankeräysrikoksista, rahapelirikoksista, törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä lukuisista tekijänoikeusrikkomuksista. Janitskin vangittiin viime syksynä poissaolevana, koska pakoili poliisia ja kieltäytyi tulemasta kuulusteluihin Suomeen. Hänestä annettiin samalla myös eurooppalainen pidätysmääräys.

Miehen kerrotaan nyt siirtyneen syrjään MV-verkkomedian toimituksesta. Hänen kerrotaan keskittyvän luonnossa lepäämiseen ja eläinten parissa aikansa viettämiseen. MV-lehti itse luonnehtii julkaisemaansa materiaalia kriittiseksi ja kantaaottavaksi.

Sivusto on joutunut toistuvasti poliisitutkinnan kohteeksi, eikä MV-lehden tiedetä käyttävän perinteistä journalistista tiedonhankitatyyliä. Lehden perustaja Ilja Janitskin on ilmoittanut ryhtyvänsä ehdokkaaksi Suomen presidentinvaaleihin vuonna 2018 Reformi-koalition riveistä.

PÄIVITYS: Artikkeliin lisätty lista epäilyistä, joista Janitskin halutaan Suomeen poliisikuulusteluihin. Otsikkoon lisätty tarkennus, että Janitskin jättää vain lehden päätoimittajuuden.