Keksintö antaa varastotyöläisille supervoimat – helpottaa raskaan työn raatamista

Digi · Tim Isokivi

Yli-inhimillisiä antavat erikoispuvut eivät ole enää pelkkää fiktiota. Ulkoiset tukirangat saattavat lähitulevaisuudessa helpottaa merkittävästi esimerkiksi fyysisesti raskaan työn tekemistä.

Tavarataloketju Lowe’s on ryhtynyt yhteistyöhön Viriginia Techin kanssa varustaakseen työntekijänsä tukihaarniskoilla. Prototyypin asteella olevien tukipukujen tarkoituksena on helpottaa raskaiden esineiden nostamista ja kantamista esimerkiksi varastoissa työskennellessä. Tavoitteena on myös ehkäistä selkäkipuja ja -vammoja.

Varsinaisista robottipuvuista ei kuitenkaan ole kyse. Tukirankoja ei ole motorisoitu, vaan niiden antama lisävoima on selkäpuolella olevien, venyvien hiilikuitutankojen ansiota. Ne toimivat eräänlaisina keinotekoisina jänteinä.

– Tangot keräävät potentiaalista energiaa henkilön kumartuessa nostamaan jotain. Kun hän nousee takaisin ylös, tangot antavat energiaa takaisin jalkoihin ja selkään. Tämä saa nostettavan esineen tuntumaan kevyemmältä, Lowe’sin innovaatiolaboratorion johataja Kyle Nel kuvaili The Verge -sivustolle.

Tukipukuja on käytetty Lowe’sin Christianburgissa sijaitsevassa liikkeessä yli kuukauden ajan. Yhtiön mukaan niiden keräämä palaute on ollut tähän saakka erittäin positiivista.