Vuorotyö vaikuttaa seksielämään – erektio kärsii valvomisesta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Useat testit ovat osoittaneet, että vuorotyöläisten aivot kärsivät epäsäännöllisestä rytmistä ja poikkeavista työajoista. Pitkään vuorotyössä käyneet henkilöt ovat ikään kuin jatkuvassa aikaerotilassa, sillä sisäinen kello tikittää työvuoroja vastaan. Nyt vuorotyön on kerrottu vaikuttavan myös miesten seksuaaliseen terveyteen.

Yhdysvaltojen urologien vuosikokouksessa on luennoitu vuorotyön vaikutuksista miesten unitottumuksiin, vuorokausirytmiin ja hormonitasoihin liittyen. Epäsäännöllinen elämänrytmi voi vaikuttaa myös mieskunnon heikkenemiseen. Unihäiriöistä kärsivät miehet kokevat myös muita enemmän virtsaamiseen liittyviä ongelmia.

Erään tutukimuksen mukaan vuorotyötä tekevät miehet omaavat matalamman testosteronitason. Tämä puolestaan vaikuttaa yleiseen energiatasoon, seksuaaliseen vireeseen, kestävyyteen ja erektioiden muodostumiseen. Lisäksi vuorotyöläisillä on keskimäärin muita pienempi siittiöiden tiheys ja liikkuvuus siemennesteessä, Men’s Health raportoi.

Kerroimme taannoin, että tärkeintä aivojen proteiinituotannon kannalta olisi nauttia unista silloin, kun nukkumishetki kuuluu ihmisen sisäiseen aikatauluun. Toisin sanoen vuorotyöläiset ovat tässäkin asiassa huonoimmassa asemassa, koska he joutuvat hakemaan unirytmiään uudestaan jopa viikoittain.