Orgasmilla yllättäviä sivuvaikutuksia – hallusinaatioita, aivastelua ja väsymystä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yleisesti orgasmien ja laukeamisten ajatellaan olevan silkkaa mielihyvää, nautintoa, vapauttavaa tunnetta ja tyydytystä. Tieteen piirissä on kuitenkin raportoitu miesten ja naisten laukeamisen aiheuttavan heille toisinaan erikoisia sivuoireita.

Sexual Medicine Reviews raportoi tilasta, jota kutsutaan orgasmin jälkeiseksi ilmiöksi, eli nimellä peri-orgasmic phenomena. Tavallisesti seksuaalisen kiihottuneisuuden ansiosta laukeaminen on koko vartaloon fyysisesti tuntemuksia aiheuttava reaktio. Se kiihdyttää verenpainetta ja nopeuttaa sydämen sykettä, PubMed-julkaisu muistuttaa.

Orgasmi voi aiheuttaa myös rakastumisen, onnellisuuden ja rentoutumisen tuntemuksia. Joissakin tapauksissa seksiä harrastaneet saattavat kuitenkin kärsiä orgasmin jälkeen hallusinaatioista, pahoinvoinnista, väsymyksestä, tunnemyrskyistä, aivastelusta, kivusta ja säryistä.