Lääkärihelikopteri oli törmätä UAV-kopteriin Pirkkalassa – vetoomus leviää somessa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Pienikokoiset UAV-kopterit ovat yleistyneet Suomessa todella nopeasti, kun niiden hinnat ovat laskeneet. Suomessa lennokkeja säädellään viranomaisten taholta maltillisesti, koska kovin vakavia vaaratilanteita ei ole vielä tapahtunut. Sääntely voi kuitenkin muuttua, jos näiden niin sanottujen drone-koptereiden lennättäjät eivät ymmärrä noudattaa sääntöjä.

Yksi ala-arvoinen suoritus nähtiin eilen sunnuntaina kello 18.30 aikaan Tampere-Pirkkalan lentoaseman liepeillä, kun FinnHEMSin lääkärihelikopteri oli vaarassa törmätä 400 metrin korkeudessa lentävään UAV-kopteriin. Helikopterin törmäys kauko-ohjattuun lentolaitteeseen voisi olla kohtalokas. Tapauksesta julkaistin Facebookissa video ja vekottimien lentäjille kehotus lennättää laitteita jatkossa sääntöjen mukaisesti.

– Hyvät droneharrastajat. Muistakaa että Pirkkalan lähialueella lennokkien lennätys on rajattu 50 metrin korkeudelle. Tänään Loukonlahden kohdalla klo: 18.30 tuli vastaan drone yli 400metrin korkeudella. Poliisi saattaa olla kiinnostunut tälläisestä toiminnasta sekä minuakin kiinnostaa päästä hengissä töistä kotiin. Lisätietoja Trafilta, Janne Virtanen kertoi kokemuksestaan.

Trafi on antanut määräykset kauko-ohjatun ilma-aluksen tai lennokin lennättämisestä lentokenttien läheisyydessä. Lennättämisestä on sovittava etukäteen lennonjohdon tai lentotiedotuselimen kanssa, jos lennätystä suunnitellaan lentoaseman valvottuun ilmatilaan tai lentotiedotusvyöhykkeelle alle viiden kilometrin etäisyydelle kiitotiestä ja/tai yli 50 metrin korkeudelle. Useimmissa tapauksissa kyseiset alueet ulottuvat kiitotien suunnassa noin 20 km ja sivusuunnassa noin 13 km lentoasemaa ympäröivään maastoon.