Raha voi sairastuttaa ihmisen – seteleissä valtava määrä bakteereja

Ohhoh! Terveys · Terhi Piiroinen

Hongkongissa on tutkittu kahdenkympin seteleiden bakteeripitoisuuksia. Näytteitä on verrattu ihmisten käsistä, metroaseman ilmasta, juomavedestä ja pohjavedestä otettuihin näytteisiin. Setelirahojen bakeeripitoisuudet olivat ylivoimaisesti suurimmat.

Tutkijoiden mukaan 36 prosenttia seteleistä löydetyistä bakteereista olivat vahingollisia, eli ne voivat aiheuttaa sairauksia ihmisille. Seteleissä oli muun muassa kolibakteereja sekä ohut- ja paksusuolen tulehdusta aiheuttavia clostridium difficle -bakteereja. Seteleistä löydettiin myös muita testattavia kohteita enemmän antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja.

Tutkimusryhmän mukaan setelit tarjoavat bakteereille ideaalisen kasvualustan. Fyysinen raha vaihtaa yleensä omistajaa nopeasti. Kädet kannattaa pestä rahan käsittelemisen jälkeen tai suosia muita maksutapoja, Frontiers on Microbiology uutisoi.