Jaana Pelkonen alkoholilain farssista: ”Alko on uhkaillut kansanedustajia”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaisten holhousyhteiskunta oli taannoin ottamassa jo merkittävää kehitysaskelta kohti Eurooppaa, kun hallituspuolueet pääsivät sopuun uudesta alkoholilaista. Laki olisi esimerkiksi tuonut lonkeron kauppojen hyllyille. Nyt alkoholilain sisällön jo kertaalleen hyväksynyt Keskusta on kuitenkin muuttanut yllättäen mielensä.

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen ihmettelee blogissaan avoimesti alkoholilain suhteen käynnissä olevaa merkillistä tilannetta. Jo kertaalleen valmiiksi neuvoteltu lakiesitys on nyt nimittäin muodostunut ongelmaksi.

– Osa keskustalaisista on päättänyt ruveta julkiseen kapinaan ryhmänsä hyväksymää pakettia, keskustalaisen ministerin vastuulla olevaa lakiuudistusta vastaan. Vielä vuonna 2017 elää vahvana halu määräillä, mistä ihmiset ostavat mitäkin juomia, maksoi se sitten miten paljon Viroon menetettyjä veroeuroja ja työpaikkoja tahansa. Mikä ihmeen farssi oikein on meneillään? Jaana Pelkonen kysyy.

– Joltakin osin taustalla voi olla ihan aito huoli, kun ”ajatelkaa lapsia” –retoriikka on tehokkaan toiston ansiosta uponnut vastaanottavaiseen maaperään. Kovin paljon järkiperäistä pohjaa tällä pelottelulla ei ole, Pelkonen jatkaa.

Kansanedustaja paljastaa lisäksi, että Alko on jopa uhkaillut kansanedustajia lobatessaan heitä uutta alkoholilakia vastaan.

– Alko on viimeisen vähän reilun vuoden aikana harjoittanut aggressiivista lobbaustoimintaa ja jopa suoraa uhkailua yksittäisiä kansanedustajia kohtaan. Missä tahansa sivistysmaassa tällainen toiminta valtionyhtiöltä olisi silkka skandaali. Mutta ei Suomessa, Pelkonen paljastaa.

Uudesta alkoholilaista neuvotellaan hallituspuolueiden ryhmien kesken seuraavan kerran keskiviikkona. Perussuomalaisia neuvotteluissa edustaa Toimi Kankaanniemi, joka tuli 1990-luvun alussa tunnetuksi siitä, että hän sai kiellettyä salmiakkikossun myynnin Alkossa useiksi vuosiksi.