Käsityöguru paljasti miten pitsiä nyplättiin 1400-luvulla

Koti & Asuminen Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Nypläys on vanha käsityön muoto, jossa lankoja pyöritetään, solmitaan ja palmikoidaan yhteen puisten tikkujen eli nypylöiden avulla. Nyt videolla nähdään upea tyylinäyte, jossa nainen valmistaa vanhalla tyylillä upeaa ja hyvin yksityiskohtaista pitsiä.

Nypläys oli erityisen suosittua keskiajalla varsinkin Euroopassa, josta myös vanha perinteinen naisen esittelemä nypläystyyli on peräisin. Perinteisesti nypläyksessä nypylöitä siirrellään puolelta toiselle neljällä eri tavalla ja nyplääjä käsitteleekin aina vain neljää nypylää kerrallaan.

Videolla nähtävä nypläys on todella kaunista katseltavaa, ja pitsin valmistusta onkin melko vaikeaa ymmärtää sivustaseuraajan silmin. Nypläys näyttää hyvin yksityiskohtaiselta, herkältä ja vaikealta naisen käsitellessä lukemattomia nypylöitä leveän pitsin valmistuksessa.