Star Wars täyttää tänään 40 vuotta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman kaikkien aikojen suurin ja tuottoisin elokuvasaaga Star Wars täyttää tänään 40 vuotta. George Lucasin käsikirjoittama ja ohjaama Star Wars Episodi IV – Uusi toivo sai ensi-iltansa päivälleen 40 vuotta sitten, 25. toukokuuta 1977. Suomen valkokankaille elokuva saatiin puoli vuotta myöhemmin. Elokuvan alkuperäinen nimi oli pelkästään Star Wars.

Ensimmäinen Star Wars oli aikajärjestyksessä vasta neljäs, ja sen pääosissa nähtiin muiden aikakauden Star Wars -elokuvien tavoin Mark Hamill, Harrison Ford ja Carrie Fisher. Elokuvan tekeminen maksio 11 miljoonaa dollaria ja se tuotti huikeat 775 miljoonaa dollaria, mikä tekee siitä yhden kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä elokuvista.

Jättihitti sai jatkoa lähes päivälleen kolme vuotta myöhemmin, kun Irvin Kershnerin ohjaama Episodi V – Imperiumin vastaisku sai ensi-iltansa. Sekin osoittautui jättimenestykseksi, jota seurasi taas lähes päivälleen kolme vuotta myöhemmin Richard Marquandin ohjaama Episodi VI – Jedin paluu. Kolmen ensimmäisen elokuvan jälkeen saagassa seurasi 16 vuoden tauko ennen Star Warsin paluuta valkokankaille.

PÄIVITYS: Laskimme ensin Star Warsin iäksi selittämättömän oikosulun takia 25 vuotta, mutta todellinen ikä on tietenkin juhlalliset 40 vuotta. Pahoittelut ja onnittelut!