Poliisilta odottamaton varoitus – tappavan puhdas kokaiini leviää

Ohhoh! · Tim Isokivi

Iso-Britannian viranomaiset ovat varoittaneet kansalaisia kaduilla liikkuvasta tavallista vahvemmasta kokaiinista. Puhtaudeltaan sataprosenttiseksi todettu aine on johtanut jo kahteen kuolemantapaukseen Eastbournessa.

Suurin osa Iso-Britanniassa tavallisesti myytävästä kokaiinista on jatkettu muilla aineilla, kuten rypälesokerilla tai bentsokaiinin kaltaisilla lääkeaineilla. Katukaupassa myytävä huume onkin yleensä puhtaudeltaan vain noin 25-40 prosentin luokkaa. Yliannostuksen riski kasvaa, mikäli käyttäjä nauttii tietämättään tavallista vahvempaa ainetta.

– Huhtikuusta lähtien yliannostuksia on ollut useita ja kaksi tapausta on johtanut kuolemaan, rikospoliisi Neil Ralph kertoi Eastbourne Herald -lehdelle.

– Huumeiden ottaminen missä tahansa muodossa on vaarallista, varsinkin jos käyttäjä ei tiedä kuinka puhdasta aine on, mies jatkaa.

Kokaiinin käyttö on Iso-Britanniassa huomattavasti yleisempää kuin esimerkiksi Suomessa. Lontoo oli pitkään Euroopan kärkitilastossa kokaiinin käytön suhteen, kunnes Belgian Antwerpen syrjäytti sen viime vuonna ensimmäiseltä sijalta BBC-uutissivuston mukaan.