Pohjois-Korea tuo markkinoille oman iPadin

Digi · Tim Isokivi

Pohjois-Korean asukkaille on lanseerattu oma iPad-tablettikone. Kyseessä ei ole tosin arvatenkaan ole Applen tunnettu taulutietokone, vaan samanniminen kopiotuote.

Ryonghuong iPad pitää pohjoiskorealaisiin tuotteisiin erikoistuneen Foreign Trade -lehden mukaan sisällään 1,2 gigahertsin suorittimen, yhden gigan edestä keskusmuistia ja kahdeksan gigabitin kiintolevyn. Tietokoneen valmistajana toimii Myonhyang IT Company -niminen yritys.

– Laite kykenee useisiin toimintoihin, kuten erilaisten digitaalisen tiedonlähteiden lukemiseen, toimistotyöhön ja dokumentointiin. Siinä on myös yli 40 sovellusta, mainoksessa julistetaan.

Pohjois-Korean tavallisten kansalaisten täytyy siis tyytyä Ryonghuong iPadiin, mutta maan johtajat luottavat Applen alkuperäisiin tuotteisiin. Sekä edesmennyt Kim Jong-Il että maan nykyinen johtaja Kim Jong-un Mashable-sivuston mukaan kuvattu käyttämässä Mac-tietokoneita.

Pohjois-Korealaisissa tietokoneissa yleisesti käytössä oleva Red Star 3.0 -käyttöjärjestelmä on myös selkeästi saanut inspiraationsa Applen tuotteista. Sen on kuvailtu muistuttavan ulkonäöltään hämäävästi OS X -käyttöjärjestelmää.

 

Foreign Trade of the DPRK