Vapaakiipeilijän henkeäsalpaava saavutus – 900-metrinen nousu ilman köysiä ja suojavarusteita

Ohhoh! Urheilu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yosemiten kansallispuistossa sijaitseva El Capitan -graniittikallio kohoaa jopa 914 metrin korkeuteen. Lähes sileä ja pystysuora seinämä on suosittu kiipeilykohde, mutta harva kokeneempikaan kiipeilijä uskaltaisi kuvitellakaan nousevansa sitä pitkin ilman asianmukaisia suojavarusteita.

Pohjois-Kaliforniasta kotoisin oleva vapaakiipeilijä Alex Honnold on noussut otsikoihin ensimmäisenä ihmisenä, joka on kiivennyt El Capitanin huipulle ilman köysiä tai suojavarusteita. Mies nousi graniittikallion huipulle pelkästään omien käsiensä ja jalkojensa avulla.

Yli 900 metrin korkuisen kallion valloittaminen kesti Honnoldilta yhteensä neljä tuntia. National Geographicin mukaan mies aloitti koettelemukseen valmistautumisen jo kaksi vuotta sitten, harjoitellen kiipeämistä suojavarusteiden kanssa ja opetellen jokaisen tarttumakolon sijainnin.

Vuonna 2015 Tommy Caldwell ja Kevin Jorgerson nousivat otsikoihin ensimmäisinä El Capitanin huipulle vapaakiivenneinä henkilöinä. Miesten apuna oli kuitenkin köysiä, jotka suojelivat heitä tippumiselta. Tuolloinen suoritus kesti yhteensä 19 vuorokautta.

Alex Honnoldin saavutukseen päästään tutustumaan National Geographic -kanavan tulevassa dokumentissa. Uskomatonta suoritusta päästään kuitenkin jo nyt hämmästelemään lyhyen Youtube-videon muodossa.

 

Photo by @jimmy_chin | Renowned rock climber @alexhonnold climbs Yosemite’s El Capitan on Saturday making the first rope-free ascent of the iconic 3,000-foot granite wall. It is arguably the greatest feat of pure rock climbing in the history of the sport. He ascended the peak in three hours, fifty-six minutes, taking the final moderate pitch at a near run. Under a blue sky and few wisps of cloud, he pulled his body over the rocky lip of the summit at 9:28 a.m. PDT. A team of filmmakers, led by @jimmy_chin, one of Honnold’s longtime climbing partners, and Elizabeth Chai Vasarhelyi, captured the ascent for an upcoming National Geographic Documentary Films feature. You can read Mark Synnott’s exclusive account of the climb, which was more than a year in the making, on nationalgeographic.com or by swiping up on our Instagram Story. #history #elcapitan #yosemite

A post shared by National Geographic (@natgeo) on