Ranskaa uhkaa voisarvikato – voi loppunee jo ennen vuoden vaihdetta

Ohhoh! Ruoka Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ranska on voitaikinaleivonnaisten luvattu maa. Ranskassa leipomo- ja kahvilakulttuuri on todella vahvalla ja vakiintuneella pohjalla, ja croissant onkin yksi Ranskan tunnetuimpia herkkuja. Nyt leipomot on kuitenkin ajettu ahdinkoon kun voi on Ranskassa loppumassa kesken.

Voin hinta on Daily Mail -uutisten mukaan noussut 92 prosenttia kuluneen vuoden aikana, mikä on nostanut keksien ja leivonnaisten tuotannon kustannuksia yhteensä 68 miljoonaa euroa. Tuottajat haluaisivat nähdä leivonnaisten hintojen nousevan myös kuluttajille, jotka lopputuotteen ostavat. Tällä hetkellä kallis voi on vain tuottajien harteilla, koska he eivät saa tuotteestaan parempaa hintaa vaikka kustannukset ovat kasvaneet merkittävästi.

Ranskassa voin hinnan nouseminen johtuu useista kaatuneista maitotiloista. Useiden eurooppalaisten maitotilojen kaatuminen johtuu puolestaan siitä, että maidon tuottaminen maksaa monille tiloille liian paljon tuottoon nähden. Euroopassa myös maitojauheen ylitarjonta on ajanut maidon hintaa alas. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Ranskassa voi tulee loppumaan jo ennen seuraavaa vuoden vaihdetta.