Itseohjaavat lentokoneet tulevat – eivät tarvitse enää lentäjiä

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Itseohjaavat autot ovat tehneet tuloaan jo joidenkin vuosien ajan, mutta tulevaisuudessa myös lentokoneet saattavat kiitää taivaalla ilman ihmispilottia. Boeing-lentoyhtiö on paljastanut kehittelevänsä itseohjaavia lentokoneita.

Lentomatkustuksen kysynnän lisääntyessä seuraavan 20 vuoden aikana arvioidaan tarvittavan 1,5 miljoonaa uutta lentäjää. Boeing-yhtiön ratkaisu tähän olisi tehdä lentokoneista itseohjaavia. Yhtiön tavoitteena onkin aloittaa koelennot ensi vuoden aikana.

Boeingin varatoimitusjohtaja Mike Sinnettin uskoo miehittämättömät matkustajakoneet mahdollistavan tekniikan olevan jo lähes saatavilla. Monet lentokoneet pystyvät jo nousemaan ilmaan ja laskeutumaan itsestään. Sinnettin suunnitelmissa olisi aloittaa itseohjaavan lentokonetekniikan kokeilut simulaattorimuodossa vielä tänä kesänä.

Itseohjaavien lentokoneiden täytyisi kuitenkin läpäistä lentomatkustuksen tarkat turvastandardit. Lisäksi päättäjien täytyisi luoda miehittämätöntä lentomatkustamiseen liittyvät säännökset. Täysin oma kysymyksensä on puolestaan se, olisivatko ihmiset valmiita matkustamaan koneilla joissa ei ole lainkaan ihmislentäjiä.