Tulevaisuudessa lähikauppa tulee luoksesi

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tulevaisuudessa ruokaostoksille ei tarvitse välttämättä lähteä koskaan kotipihaa kauemmas. Lähikaupan voi kutsua saapumaan itsestään omalle kotiovelle. Ruotsalaisen startup-yritys Wheelysin Moby Mart –konsepti on käytännössä futuristinen versio menneiden vuosikymmenten kauppa-autoista.

Se on pyörillä varustettu, itsestään liikkuva lähikauppa. Suunnilleen linja-auton kokoisen Moby Martin hyllyiltä löytyisi pääasiassa ruokia ja muita päivittäistavaroita.

Lähikaupassa asiointi onnistuu älypuhelimeen ladattavan Moby Mart -sovelluksen avulla. Sen avulla asiakas pääsee sisään liikkeen ovista. Ostosten viivakoodit luetaan joko sovelluksen avulla tai kaupassa olevilla älykoreilla.

Moby Mart -konseptin futuristisimpiin puoliin lukeutuu myyjän virkaa toimittava tekoälyhologrammi. Mashable-sivuston mukaan ostosten hinta veloitetaan kuitenkin asiakkaalta automaattisesti luottokortilta kaupasta poistuessa.

Wheelysin julkaiseman videon mukaan vuorokauden ympäri auki olevan Moby Martin voisi tulevaisuudessa tilata älypuhelimella suoraan luokseen. Vaikka konsepti on vielä kehitteillä, on tulevaisuuden lähikaupan kokeilu aloitettu jo Shanghaissa.