Kolme miestä varasti 270 000 euron arvosta avokadoja

Ohhoh! Ruoka · Tim Isokivi

Avokadojen suosio on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti, ja kovan kysynnän vuoksi myös niiden hinnat ovat nousseet ennätyslukemiin. Hedelmän kova kysyntä on jopa johtanut mittavaan avokadovarkauteen.

Kalifornialaiset Carlos Chavez, Joseph Valenzuela ja Rahim Leblanc pidätettiin taannoin epäiltynä avokadovarkaudesta. Miesten mukaan arvioidaan päätyneen jopa 300.000 dollarin, eli 270.000 euron arvosta suosittuja hedelmiä.

Miehet työskentelivät maailman suurimpiin avokadojen tukkumyyjiin kuuluvan Mission Produce -yhtiön listoilla. Miehet olivat varastaneet hedelmiä työpaikaltaan ja myyneet niitä eteenpäin katukaupassa. Yhtiön johtajan, Steve Barnardin mukaan varastettuja avokadoja myytiin noin 20-30 dollarin laatikkohintaan, mikä on huomattavasti kauppojen hintoja vähemmän.

Daily Telegraph -lehden mukaan avokadovarkausten ja hedelmien myynnin eteenpäin uskotaan jatkuneen kuukausien ajan. Epäilykset heräsivät Mission Producen kirjanpitäjien noteerattua, etteivät kaikki luvut täsmää. Lopulta miehet jäivät kiinni valvontakameroiden kuvaamalta videolta.

– Otamme tällaiset varkaudet tosissamme. Avokadot ovat tärkeä tuote täällä Kaliforniassa, Venturan piirikunnan poliisipäällikkö John Franchi kuvailee.

Vuonna 2015 Kaliforniasta toimitettiin maailmalle 25 miljoonan dollarin edestä avokadoja. Vielä vuonna 1989 avokadoja kului Yhdysvalloissa vuosittain vain noin puoli kiloa asukasta kohti, kun taas vuonna 2014 sama luku oli yli 3 kiloa.