Näin helposti opiskelijat antavat kaverinsa yhteystiedot: ”Hälyttävä tilanne”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

MIT ja Stanfordin yliopisto on tutkinut opiskelijoiden käyttäytymistä internetin yksityisyyteen liittyen. Nuoret aikuiset ovat joutuneet pohtimaan, luovuttaisivatko parhaan kaverinsa henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen kolmannelle taholle, mikäli saisivat siitä korvauksena ilmaisen pizzapalan.

Yhdysvaltojen kansantalouden tutkimuskeskus on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan 98 prosenttia opiskelijoista luovuttaisi parhaan kaverinsa sähköpostiosoitteen eteenpäin, jos he saisivat vastineeksi ilmaista pitsaa. Tutkimukseen osallistui 3.108 MIT:n opiskelijaa. Peräti 94 prosenttia kyselyyn vastanneista antaisi pitsan vuoksi myös muita parhaan kaverin henkilökohtaisia tietoja.

Apulaisprofessori Christian Catalinin mukaan tutkimustulos on masentava. Hänen mukaansa ihmisten tiedot ovat jo suurimmaksi osaksi digitaalisessa muodossa. Catalini pitää hälyttävänä tilanteena sitä, että ihmiset tekevät liian helposti huonoja päätöksiä yksityisyyden heikentämiseksi.