5 pahaa tuoksua – voivat olla merkkejä vakavasta ongelmasta

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Suihkussa käyminen ja omasta henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen voi estää vartaloa erittämästä pahalta haisevia tuoksuja. Mikäli haistat kuitenkin jatkuvasti itse tuottamiasi pahoja tuoksuja, voi niistä osa kaivata Women’s Health -sivuston mukaan hieman tarkempaa huomioimista.

1. Hedelmäinen haju hengityksessä

Tämä voi kertoa sen, että sinulla on diabetes. Solut käyttävät verenkierrossa olevan sokerin yleensä energian lähteenä. Mikäli näin ei kuitenkaan tapahdu, solut alkavat polttamaan rasaa ja verensokeri nousee. Tämän prosessin aikana syntyy ketoneita, jotka tekevät hengityksen hajusta hedelmäisen.

2. Jalkahiki

Monet pitävät jalkahien tuoksua tavallisena asiana. Pistävä jalkahien haju kenkien puhtaudesta riippumatta saattaa kuitenkin johtua bakteereista, sienistä ja urheilijan jalasta eli jalkasilsasta.

3. Pahalta haiseva uloste

Pahanhajuinen uloste voi olla merkki laktoosi-intoleranssista. Laktoosi-intoleranssi voi aiheuttaa pahalta haisevan ulosteen lisäksi myös pahalta haisevia pieruja, turvotusta ja löysää ulostetta.

4. Voimakkaan tuoksuinen virtsa

Voimakkaan ja jopa teollisen tuoksuinen virtsa voi johtua virtsaputkentulehduksesta, joka voi muulla tavoin olla oireeton ja kivuton.

5. Pahanhajuinen hengitys

Tämä voi olla oire uniapneasta. Mikäli suussa maistuu aamulla pahalta iltaisesta hampaidenpesusta huolimatta, voit kärsiä uniapneasta. Myös suu auki nukkuminen voi kuivattaa suuta ja aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, koska bakteerit eivät huuhtoudu syljen mukana kuten normaalisti.