Vinyylilevyt tekemässä paluun – Sony avaa uuden levytehtaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Äänitehistorian menestyksekkäin formaatti kautta aikojen on ollut vinyylilevy, jonka valtakausi kesti kymmeniä vuosia. Voittajansa vinyylilevyt kohtasivat 1990-luvun alussa, kun CD-levyt valtasivat kuluttajamarkkinat. Nyt peli on kuitenkin kääntymässä, kun CD-levyt ovat jäämässä historiaan ja vinyylilevyt uudessa nousussa.

Monet DJ-ammattilaiset ja musiikin harrastajat ympäri maailmaa ovat käyttäneet vinyylilevyjä koko ajan muiden musiikkiformaattien mullistuksista välittämättä. Nykyisin musiikia kulutetaan pääasiassa digitaalisesti, mutta retrobuumi on palauttamassa vinyylin myös kuluttajamarkkinoille. The Guardian nimittäin uutisoi, että Sony on avaamassa uuden vinyylilevytehtaan Japaniin.

Sonyn mukaan uusi vinyylitehdas on tarpeen tyydyttämään nopeasti kasvavaa vinyylilevyjen kysyntää. Monissa musiikin alagenreissä vinyylisinglejä on tehty koko ajan, mutta tulevaisuudessa myös vanhojen levyjen uudet vinyylipainokset ovat nostamassa suosiotaan. Maaliskuussa 2018 avattavalla Sonyn tehtaalla ryhdytään tekemään uusia painoksia Sonyn omistamista levyistä.

Sonyn tehdas Japanissa ei suinkaan ole ainoa laatuaan maailmassa, sillä sama trendi on havaittu myös Euroopassa. Nykyisin vanhalta mantereelta löytyy kaksi toimivaa tehdasta, joista toinen sijaitsee Tsekissä ja toinen Hollannissa. Niiden 100.000 kappaleen päiväkapasiteetti ei kuitenkaan enää riitä vastaamaan kysyntään.