Karmaiseva löytö Meksikosta – tuhansia pääkalloja muurattuna torniksi

Ohhoh! · Tim Isokivi

Tutkijat ovat tehneet merkittävän löydön Meksikon pääkaupungissa sijaitsevista maanalaisista raunioista. Atsteekkien Templo Mayor -temppelin läheltä paljastui ihmisten pääkalloista koostuva torni.

Tornista on tähän asti löydetty yli 650 kalkkiin muurattua pääkalloa. Rakennelman uskotaan olevan osa Huey Tzompantlia, joka herätti pelkoa aluetta valloittamaan saapuneiden espanjalaisisten konkistadorien keskuudessa.

Tornissa on niin miehille, naisille kuin lapsillekin kuuluneita pääkalloja. Tämä herättää uusia kysymyksiä atsteekkien kulttuurista, jossa ihmisiä uhrattiin auringonjumalalle. Tutkijat odottivat löytävänsä rakennelmasta lähinnä taisteluissa menehtyneiden miesten kalloja.

– Jotain sellaista on tapahtunut, mistä meillä ei ole aikaisempaa kirjattua tietoa. Tämä on jotain aivan uutta ja ennennäkemätöntä Huey Tzompantlissa, löydöstä tutkiva Rodrigo Bolanos kuvaili Reuters-uutistoimiston mukaan.

Pääkalloista koostuva torni mainitaan Meksikon valloituksessa olleen espanjalaissotilas Andres de Tapian 1500-luvulta peräisin olleessa kirjoituksissa. Hänen mukaansa kalloja oli esillä kymmeniä tuhansia. Tutkijat uskovat löytävänsä alueen kaivauksista vielä lisää pääkalloja.