Tumma suklaa parantaa aivotoimintaa – 30 grammaa päivässä riittää

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yli 70 prosenttia kaakaota sisältävät suklaat ovat tutkitusti terveellisiä ja jopa hyödyllisiä pieninä määrinä nautittuina. Suklaan syömisellä voi parantaa muistia, kognitiivista ajattelukykyä ja mahdollisesti ehkäistä dementiaa.

Frontiers in Nutrition -julkaisussa on esitelty italialaisen tiimin toteuttama tutkimus, jonka mukaan kaakaopitoisessa suklaassa olevat flavonoidit vaikuttavat myönteisesti aivotoimintaan muutaman tunnin kuluttua nauttimisesta. Vanhemmat suklaansyöjät hyötyivät flavonoideista myös pitkällä aikavälillä. Kolmen kuukauden koejakson aikana heidän työmuistinsa tehostui, suullinen ulosanti muuttui sujuvammaksi sekä aivojen huomiointi- ja reagointikyky paranivat.

Tutkijoiden mukaan syy saattaa olla flavonoidien vaikutuksista aivoihin, sillä antioksidantit saavat verenkierron paranemaan. Aivojen verenkierto parani erityisesti hippokampuksen alueella, joka on kriittisessä roolissa muistin toiminnassa ikääntyvillä ihmisillä. Tutkimuksessa suositellaan tumman suklaan päivittäistä nauttimista, mutta annos ei saa ylittää sen suuren kilokalorimäärän vuoksi yli 28 grammaa.

Tummassa suklaassa oleva resveratroli on niin ikään uskomaton aine, jolla on lukuisia terveysetuja, kuten vanhenemista ja tulehdusta ehkäiseviä sekä hermosoluja suojaavia vaikutuksia. Tumma suklaa alentaa tutkitusti myös stressiä.