Hatchiko pelasti koko akita-rodun – yksi historian upeimmista tarinoista

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lemmikit, ja varsinkin koirat, ovat hämmästyttävän uskollisia omistajilleen. Ihmisten parhaista ystävistä juuri uskollisuuden vuoksi moni muistaa elokuvan japanilaisesta Hachiko-nimisestä koirasta, joka odotti omistajaansa yhdeksän vuoden ajan rautatieaseman edessä.

Monet tarinat ja koirasta tehty elokuvakin pohjautuvat Hachikon tositarinaan, mutta harva kuitenkaan tuntee tarinaa kokonaan. Nyt Chris Hadfield’s Rare Earth -kanava on julkaissut videon, jossa käsitellään yhtä maailman kuuluisimmista koirista.

Hachiko saatteli isäntänsä joka päivä rautatieasemalle kun mies lähti töihin, ja palasi hakemaan jokaisen päivän päätteeksi isäntää asemalta. Eräänä päivänä omistaja oli kuitenkin kuollut, minkä vuoksi koira päätyi yksin odottelemaan asemalle. Hachiko ei luovuttanut vaan palasi joka päivä asemalle odottamaan miestä saapuvaksi.

Hachiko palasi asemalle joka päivä yli yhdeksän vuoden ajan odottamaan omistajaansa. Asemalle ei saanut tuoda koiria, minkä vuoksi koiraa on luultavasti halveksittu, tönitty ja jopa potkittu, mutta siitä huolimatta koira palasi asemalle joka päivä uudestaan.

Koiran tarinan kuullut toimittaja päätti tehdä paikallislehteen eräänä päivänä omistajaansa odottavasta Hachikosta artikkelin, joka muutti koko kansan mielipiteen koirasta. Yllättäin koiraa alettiinkin ruokkimaan asemalla ja sekä matkustajat että aseman työntekijät alkoivat antamaan sille huomiota ja hellyyttä. Kun koira kuoli, sen hautajaiset pidettiin samaan tyyliin kuin sotasankareiden hautajaiset ja koiralle osoitettiin kunnioitusta aivan ennennäkemättömällä tavalla.

Hachikosta tuli yhden lehtiartikkelin jälkeen julkisuuden hahmo, jolle on tehty jo useita patsaita, lauluja, elokuvia ja runoja. Hachikon kuoleman jälkeen koiran siihen aikaan paheksuttu ja hyvin aliarvostettu rotu akita päätettiin pelastaa. Nykyään akita on Japanin tunnetuin koirarotu, jonka moni mieltää uskolliseksi ja vahvaksi roduksi.