Unohteletko jatkuvasti asioita? Tässä voi olla syy

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmiset voivat välillä toivoa muistavansa kaiken mitä heille on tapahtunut, mitä heille on kerrottu ja mitä he ovat lukeneet tai oppineet. Osa ihmisistä muistaa eri tilanteista hyvin pikkutarkkoja asioita kun taas toiset eivät muista juuri mitään. Tämä voi johtua siitä miten oleellinen ja tärkeä tapahtuma tai tieto on henkilölle ollut.

Toronton yliopiston tutkijoiden mukaan unohtaminen on hyvin olennainen ja välttämätön osa aivojen toimintaa. Unohtamista tutkinut Blake Richards kommentoi, että jokaisen ihmisen muistin perimmäinen tehtävä on auttaa henkilöä päätöksien teossa. Tämän vuoksi aivojen toiminnen ja ihmisen harkintakyvyn vuoksi on tärkeää, että epäolennaiset ja turhaan muistia vievät asiat unohtuvat ja antavat tilaa tärkeämmille asioille.

Tutkijoiden mukaan aivot unohtavat asioita yrittäessään edesauttaa henkilön sopeutumista jatkuvasti muuttuvaan ympäristöön ja maailmaan. Richardsin mukaan asioiden unohtaminen on välttämätön osa sitä, että henkilö voi kasvaa älykkääksi ja ympäristöönsä sopeutuvaksi henkilöksi.