Vakava vaara sukupuolitaudeista – supertippuri vastustuskykyinen antibiooteille!

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Maailman terveysjärjestö WHO on tiedottanut, että yhdynnän ja suuseksin välityksellä tarttuva sukupuolitauti tippuri on kehittämässä vastustuskyvyn kaikille tunnetuille antibiooteille. Tautiin sairastuu vuosittain 78 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa.

Tippuri on yksi maailman yleisimmistä seksitaudeista. Sen oireita ovat alavatsakivut, runsas valkovuoto, kirvely virtsatessa ja kuume. Hoitamattomana tippuri voi aiheuttaa erilaisia tulehdustiloja elimistöön tai hedelmättömyyttä. WHO:n tiedotteen mukaan taudin bakteeri on kehittänyt jatkuvasti vastustuskyvyn uusille antibiooteille.

Supertippuria on tavattu ainakin Ranskassa, Japanissa ja Espanjassa. Laboratorioissa on tällä hetkellä kehitteillä kolme uutta antibioottia taudin lannistamiseksi, mutta bakteeri kehittäneen vastustuskyvyn myös niille ajan saatossa. Kondomi suojaa tippuritartunnoilta.