Sitrushedelmiä syövät sairastuvat harvemmin dementiaan

Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Uusin aivojen hyvinvointia parantava ruoka-aine löytyy kaupan hedelmäosastolta. Tuoreen tutkimuksen mukaan sitrushedelmiä säännöllisesti syövät ihmiset sairastuvat muita harvemmin dementiaan ja muihin muistisairauksiin.

British Journal of Nutrition -julkaisussa on esitelty tutkimus, jossa vertailtiin 13.000 eläkeikään ehtineen japanilaisen aivojen toimintaa.

Tutkimusryhmän mukaan päivittäin sitrushedelmiä syöneillä vanhuksilla oli 23 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua dementiaan seuraavan kuuden vuoden aikana. Se ei kuitenkaan riittänyt, että appelsiineja, greippejä, mandariineja tai sitruunoita söi muutaman kerran viikossa, vaan sitruksia tuli nauttia päivittäisessä ruokavaliossa.

Dementian kehittymisen kannalta ei ole väliä, kuinka paljon iäkäs koehenkilö syö muita hedelmiä tai kasviksia. Tutkijoiden mukaan sitrushedelmissä on aivoja suojelevia ainesosia, kuten aivoneuroneiden hyvinvointia edistäviä flavonoideja.

Hedelmien säännöllisellä syömisellä on myös muita terveysvaikutuksia, eikä niiden sisältämä sokeri ole haitallista hedelmien sisältämien kuitujen ansiosta. Hedelmät tulisi kuitenkin nauttia sellaisenaan, koska sokerin ja kuitujen koostumus muuttuu esimerkiksi mehuja ja smoothieita tehdessä.