Juokseminen vaikuttaa naisten luustoon – jo minuutti hikoilua riittää

Fitness Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Juoksuharrastuksen aloittaminen ei aina ole mukavaa, koska juokseminen on fyysisesti hyvin rankkaa ja vain harvalta se sujuu heti ilman nopeaa väsymistä ja hengästymistä. Nyt uusi tutkimus on kuitenkin selvittänyt, että jo minuutin kestävällä juoksulla on hyvin positiivisia vaikutuksia varsinkin naisten terveyteen.

Tutkijat analysoivat 2.500 naista, jotka käyttivät fitnessmittareita. Naisista otettiin myös ultraäänikuvia, joiden avulla heidän luidensa terveyttä seurattiin. Tutkijat saivat koejakson jälkeen selville, että jo hyvin lyhytkestoinen liikuntasuoritus paransi naisten luiden terveyttä huomattavasti.

Tutkimusta johtanut lääkäri Victoria Stiles kommentoi EurekAlert!-sivustolle, että tulosten perusteella jo 1-2 minuutin kestävä juokseminen parantaa naisten luiden terveyttä ja kestävyyttä neljällä prosentilla. Juoksemisen lisäksi hyvin raskaaseen minuutin suoritukseen voidaan lukea myös lyhyet HIIT-treenit tai esimerkiksi hyppynarulla hyppiminen.