Kommunikaatio on avain parempaan parisuhteeseen – lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Parisuhdeterapeutti Randi Gunther pitää kommunikaatiota jokaisen suhteen avaintekijänä. Mitä parempaa parisuhteen kommunikointi on, sitä todennäköisemmin osapuolet pysyvät yhdessä. Keskustelutaito lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta siinä missä fyysinen kanssakäyminen.

Samalla aaltopituudella oleminen ei ole itsestäänselvää. Silti parisuhteessa on ensisijaisen tärkeää kuunnella, puhua ja ymmärtää kumppania. Kommunikoimista voi myös opetella. Esimerkiksi ongelmista keskustellessa ei kannata sortua kumppanin mielipiteiden aliarvioimiseen tai lyttäämiseen. Keskustelussa voi olla yhtä mieltä siitä, että osapuolet ovat eri mieltä, mutta ymmärtävät toistensa pointin.

Kommunikoimisessa kannattaa tehdä pesäeroa sen välille, onko toisen kanssa samaa mieltä vai haluaako vain tukea kumppaninsa sanomisia. Keskustelussa voi olla paikalla, mutta on eri asia sisäistää toisen sanomiset ja olla läsnä. Kysele ja kommentoi. Anna mielipiteesi ja ymmärrä ilman, että yrittäisit puhua kumppaniasi puolellesi. Monilla on kiire kertomaan oma mielipiteensä liian nopeasti tai siinä vaiheessa, kun kumppani vielä kertoo omaansa, Gunther muistuttaa YourTango-julkaisulle.