Hehkutatko pyöreää pyllyä tai lihaksikasta vatsaa? Tämä asenne on terveellisempi

Fitness Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Elämme aikakautta, jolloin kaikesta ulkonäköön, urheiluun tai ruokavalioon liittyvästä toiminnasta tai tietynlaisesta elämäntyylistä on tehtävä juttu. Ihmiset liputtavat näyttävästi oman ideologiansa puolesta ja toitottavat aatteitaan ja mielipiteitään turuilla ja toreilla. Vaarana on, että yhden aatteen kannattajat väheksyvät huomaamattaan muita ihmisiä. Tämä luo ahdistusta.

Mediassa puhutaan fitness-buumista, vaakakapinasta, thinspirationista, rahkapenailusta ja bikinivartaloista. Osa ihmisistä ylistää treenattua vartalotyyppiä samalla, kun toiset haluavat puolustaa tuhtien ihmisten kauneutta. Kannattaako ihmisten hehkuttaa yhden vartalomallin tai terveydentilan puolesta? Ei välttämättä.

Olipa kyse pluskokoisten ihmisten painovallankumouksesta tai himourheiluun hurahtaneiden kuntoilubuumista, asettaa toiminta automaattisesti erilaiset vartalontyypit vastakkain ja vertailunalaiseksi. Vaikka tarkoituksena olisi luoda hyväksyttävämpää ilmapiiriä, voi vastakkainasettelu todellisuudessa lisätä ulkonäköpaineita entisestään.

Esimerkiksi muhkeiden muotojen ylenpalttinen ihailu sekä kuntoilun ja terveellisen ruokavalion dissaaminen voi lopulta aiheuttaa enemmän hallaa kuin hyvää. Isokokoisten ihmisten puolesta tapahtuva kapina suhtautuu usein penseästi urheilullisempien ihmisten elämäntyyliin. Eli vaikutus ja asenne on täsmälleen samanlaiset kuin vaikkapa peppuaan kuntosalilla kuvaavan himourheilijan arvostelevat sanat suurikokoisempia kanssaeläjiä kohtaan. Miksi väheksyä ylipäätään ketään?

Parhaiten ulkonäköpaineita poistaa neutraali asenne. Annetaan kaikkien olla omanlaisia ilman turhanpäiväistä toitottamista tietynlaisen vartalonmallin, kuntoilutyylin tai ruokavalion puolesta. Kukaan ei ansaitse paikkaansa jalustalla, eikä kenenkään sinne tarvitse edes pyrkiä. Tärkein jalusta löytyy oman pään sisältä ja siitä, että on tyytyväinen itseensä sellaisena kun on ilman, että siitä tarvitsee pitää sen suuremmin ääntä. Vatsan ei tarvitse olla lihaksikas tai läski – se on vatsa.

Kaikki ovat varmasti samaa mieltä siitä, että terveys on ulkonäköä tärkeämpää. Panostetaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Positiivisen vartalonkuvan hehkuttaminen on menneen talven lumia, nyt tulee keskittyä neutraaliin vartalonkuvaan. Käytetään vähemmän energiaa oman vartalon puolesta liputtamiseen ja omaksutaan mielummin tyyli, jossa yksinkertaisesti viihdytään omissa nahoissa ilman, että siitä tarvitsee tehdä sen kummempaa numeroa.