Psykiatrit konferenssissa: ”Donald Trump on vaarallisesti mielisairas!”

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yalen yliopistoon konferenssia varten kokoontuneet mielenterveysasiantuntijat ovat varoittaneet, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on paranoidinen ja harhainen. Psykiatrit kokevat, että heidän vastuullaan on varoittaa amerikkalaisia maansa johtajan psykologisen tilan aiheuttamista vaaroista.

Yalen lääketieteellisessä yliopistossa luennoinut psykiatri John Gartner on myöntänyt, että mielenterveysalan ammattilaisilla on eettinen vastuu varoittaa maansa kansalaisia Donald Trumpin vaarallisista mielenterveysongelmista. Duty to Warn -organisaation perustajajäsen on huolestunut, koska hänen mukaansa epävaakaa Trump ei sovellu presidentin virkaan.

– Hän ei ole pelkästään valehtelija tai narsisti, vaan sen lisäksi myös paranoidinen, harhainen ja yliampuva. Nämä piirteet tulivat esille jo ensimmäisenä päivänä virkaan astumisen jälkeen, koska hän harhaanjohtavasti vakuutteli saaneensa kaikkien aikojen suurimman yleisön puolelleen. Hänen käyttäytymisensä on harhaista, Gartner sanoi Independent-lehden mukaan.

New Yorkin yliopistossa professorina työskentelevä psykiatri James Gilligan on samaa mieltä Gartnerin kanssa. Gilligan on työskennellyt muun muassa yhteiskunnan vaarallisimpien ihmisten parissa esimerkiksi vankimielisairaaloissa. Hänen potilainaan on ollut niin murhaajia kuin raiskaajia. Gilligan vakuuttaa tunnistavansa vaarallisen ihmisen kilometrien päästä – ja Donald Trump on sellainen.