Sokeri aiheuttaa miehille masennusta – suuri kulutus lisää mielenterveysongelmia merkittävästi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan paljon sokeria syövät miehet sairastuvat muita herkemmin mielenterveysongelmiin. Tutkimusta varten on analysoitu ruokaan ja mielenterveysongelmiin keskittyviä tutkimuksia 22 vuoden ajalta ja otanta käsittää yhteensä 7.000 ihmistä.

College Londonin yliopiston mukaan yli 67 grammaa päivittäin sokeria nauttivat miehet sairastuvat mielenterveysongelmiin 23 prosenttia todennäköisemmin kuin he, jotka nauttivat sokeria korkeintaan 39,5 grammaa päivässä. Sokeria sisältäviä juomia tai ruokia runsaasti nauttivat miehet sairastuvat herkemmin muun muassa masennukseen ja ahdistukseen.

Sokeri voi sotkea mielen hyvinvointia monella eri tapaa. Sokerin saanti voi muun muassa vähentää aivojen neurotrofista tekijää, eli proteiinia, joka auttaa aivosolujen kehitystä ja kasvua. Lisäksi sokeri voi laukaista aivoihin eräänlaisen tulehdustilan, joka on usein liitetty masentuneeseen mielialaan. Sokerin tiedetään myös sotkevan ihmisen hormonitasapainoa, joka vaikuttaa mielen hyvinvointiin, Nature uutisoi.