Arkeologinen löytö: Fidget Spinnerit keksittiin 4 000 vuotta sitten?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt viime viikkoina kuva muinaisesta esineestä, joka muistuttaa hämmästyttävästi Fidget Spinner -sormihyrrää. Museoesineen väitetään olevan savesta valmistettu, eläinten päillä koristeltu hyrrälelu.

Chicagon Oriental Institute -museossa esillä oleva esine on noin 4000 vuotta vanha, ja peräisin muinaisesta Mesopotamiasta. Monet ovat uskoneet tuhansia vuosia vanhan löydöksen olevan merkki siitä, että Fidget Spinnerit ovat huomattavasti luultua vanhempi keksintö.

Oriental Institute -museon pääkuraattori Jean Evans on kuitenkin sittemmin todennut, että kyseessä ei todennäköisesti ollutkaan muinainen lelu. Nykyisen tulkinnan mukaan se on ollut nuijamaisen aseen kärki.

– Se näyttää aivan Fidget Spinneriltä! En kuitenkaan usko, että kyseessä on oikea tulkinta esineestä, Evans paljastaa The Verge -sivustolle.

Muinaisjäänne löydettiin Esine löydettiin mesopotamialaisen temppelin läheltä, minkä kerrotaan puoltavan teoriaa siitä aseen osana. Soitanuijia nimittäin pidettiin tuolloin jumalten aseina.